Начало Новини Актуално Столетникът Димитър Рачев получи символа на Почетен гражданин на Стара Загора

Столетникът Димитър Рачев получи символа на Почетен гражданин на Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Стара Загора отбелязва своя Празник - 5 октомври. Новият почетен гражданин - столетникът Димитър Рачев получи днес от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев огърлицата си и отправи приветствие към хилядите хора, събрани на площада. В чест на достолепния дългогодишен юрист, писател и музикант Димитър Рачев в небето полетяха стотици балони.

Церемонията по награждаването му се състоя пред Община Стара Загора пред всички официални гости за празника и хилядите хора, събрали се на площада, съобщиха от пресцентъра на общината.
С вдигане на националното знаме започна тържествения ритуал пред Община Стара Загора по случай Празника на града. Присъстваха областният управител, депутати от Старозагорски регион, ръководители на много институции. „Вече 23 години поред, откакто 5 октомври е обявен за Празник на  града ни - ние изговаряме наум или на глас своите думи на любов и надежди за Стара Загора. Правим го така, че децата ни да ги запомнят като светъл урок, да останат в сърцата им като горещ знак. И да обичат своя град и Родината си винаги, където и да са” – каза в приветствието си към хилядите хора, събрали се в центъра на града кметът проф. Светлин Танчев.
Той връчи символично ключа на града на новоизбрания късно снощи Млад Кмет на Млада Загора – 11-класникът от Търговската гимназия Денис Димитров.
Близо 2 часа продължи празничното шествие по централната улица на града – бул. Цар Симеон Велики. Начело бяха учениците и гостите на СОУ Железник, които са в града ни по проект „Коменски”. След тях бяха 180те гости от 18 държави на ГПЧЕ Ромен Ролан, които са тук за Евроуик 2010. Участваха почти всички старозагорски училища, полиция с младите хора от Полицейска академия, конна полиция, специализираната техника на пожарната служба и гражданска защита, частни фирми за селскостопанска техника, автосалони, ПАРК МОЛ и др. Атракция беше електромобилът, произведен от местната фирма Белчев Моторс. Нестихващи овации на старозагорци предизвикаха дефилиращите спортисти от Професионален футболен клуб Берое, които държаха високо вдигната Купата на България за 2010 г., завоювана от отбора. Най-малкият участник в шествието беше Орлин на 1 година и 1 месец, който дефилира в количката си и със своята майка в групата на Сдружение „Зелени Балкани”-Стара Загора.
В момента на площада пред Общината тече детски празник, в 13,30 ч. на сцената на Синдикалния дом започват изявите на домакини и гостите на Евроуик 2010.
В 19,00 ч. е официалната церемония за откриване на сградата на възстановената Старозагорска опера, след което започва премиерата на Кармен от Жорж Бизе.
В днешния ден се навършват пет години от откриването на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора, управляван от Сдружение „Самаряни". Комплексът е изграден по проект на Министерство на труда и социалната политика Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България. Основната цел на Комплекса е да подкрепя и подпомага семействата в грижите за децата им и по този начин да се предотврати изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции.
По случай Деня на Стара Загора – 5 октомври Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора посрещна днес пътуваща фотографска изложба на тема „Биоразнообразието. Всички ние сме част от него. Тя е експонирана пред Туристическия информационен център и Градската художествена галерия на бул. Руски 27 от 5 до 13 октомври.
Изложбата е част от дейностите на Представителството на Европейската комисия в България във връзка с Европейската година на биологичното разнообразие 2010. Тя съдържа най-добрите снимки от фотоконкурса, организиран от Представителството през пролетта, в който взеха участие 115 автора от цялата страна.
До края на октомври изложбата ще гостува в 14 града в България и ще бъде съпроводена от множество информационни и други събития, посветени на опазването на околната среда.

Още новини