Начало Новини Актуално Стокообменът между България и Молдова бележи ръст

Стокообменът между България и Молдова бележи ръст

Актуално
Найденов и Филат

Министър-председателят на Република Молдова Владимир Филат и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откриха българо-молдовски икономически форум. България приветства стремежа на Молдова за присъединяване към Европейския съюз и е готова да помогне със своя опит, заяви министър Найденов.

През последните години има ръст в търговския стокообмен, като за 2011 г. той е 14,3%. В областта на земеделието стокообменът е нараснал от 7,7 млн. щ. д. през 2008 г. до 25 млн. щ.д. през 2010 г. , посочи министър Найденов. Той изрази увереност в наличието на потенциал за много по-значимо търговско-икономическо сътрудничество. По думите му големи възможности за разширяване на търговския обмен между България и Молдова има в областта на земеделието, туризма и строителството. Добри перспективи за развитие на винения туризъм предоставят проектите на страната ни Пътища на виното и 1333 винарски изби, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

България ще предостави техническа и експертна помощ на Молдова за създаването на Агенция за безопасност на храните, съобщи министър Найденов на форума. На среща на министър Найденов с молдовския министър на земеделието и хранителната промишленост Василие Бумаков е договорено на 14 май т.г. в България да пристигат 10 молдовски експерти, които ще работят с колегите си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Надяваме се БАБХ, чиято дейност е високо оценявана в Европейския съюз, да помогне със своя опит на молдовските експерти, посочи министър Найденов. 

От своя страна молдовският премиер Владимир Филат заяви, че опитът на България ще бъде полезен за ускоряване на евроинтеграцията на Молдова. По думите му 50% от търговския стокообмен на страната му е с държавите от ЕС. Той подчерта, че Молдова предлага едни от най-ниските такси в региона, разполага с голям пакет държавна собственост за приватизация, отделя голямо внимание на чуждестранните инвестиции и изграждането на бизнес-паркове. Владимир Филат призова бизнесът на двете страни да не забравя, че в Тераклийския район в Молдова живеят 66 хил. етнически българи, а там има две свободни икономически зони.

Още новини