Начало Новини Актуално Стоителството на автомагистрала Тракия от Стара Загора до Нова Загора трябва да започне през март 2010 г.

Стоителството на автомагистрала Тракия от Стара Загора до Нова Загора трябва да започне през март 2010 г.

Актуално

Строителството на лот 2 на автомагистрала "Тракия" ще започне по-рано от предвиденото. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по регионална политика Павел Самецки вчера. Премиерът заяви, че ще се спазят абсолютно всички процедури, които законодателството изисква. Той е успял да убеди гостите, че са научени уроците от магистрала "Люлин".

Строителството на лот 2 на автомагистрала "Тракия" ще започне по-рано от предвиденото. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря по регионална политика Павел Самецки вчера. Премиерът заяви, че ще се спазят абсолютно всички процедури, които законодателството изисква. Той е успял да убеди гостите, че са научени уроците от магистрала "Люлин". Едно от нещата, които най-тежко се преодоляват, е загубеното доверие, коментира Борисов.  Аз уверих еврокомисаря, че ще се справим, добави Борисов.  "Процедурата за финансиране на водния цикъл на Враца и Габрово е пред подписване. Метрото на София също стартира", каза премиерът. Строителството на лот 2 от Стара Загора до Нова Загора трябва да започне през март.
Изцяло е осигурено финансирането не само на автомагистралата, но и на другите проекти по Оперативна програма "Транспорт", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Има подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, което може да бъде използвано, добави министърът. Европейските пари трябва да бъдат използвани смислено и ефективно, а за България може би най-смисленият проект в момента е именно тази магистрала, отбеляза Плевнелиев, цитиран от вестник Монитор.
С новото правителство откриваме нова фаза в нашите отношения, вярваме, че ще можем да си сътрудничим по нов и конструктивен начин, заяви и Павел Самецки. Той напомни, че България има огромни възможности чрез предвидените 6.4 млрд. евро за периода 2007-2013 г., които могат да бъдат използвани за модернизация на икономиката и инфраструктурата. Важно е да се изберат добри проекти, добави еврокомисарят. Той заяви, че в миналото са били направени грешки, които не трябва да се повтарят.
Европейската комисия търси универсално решение за всички страни за удължаване на програмите по кохезионните фондове като ФАР и ИСПА, каза още Самецки. Освен България подобни проблеми имат Полша, Чехия, Испания и Португалия. За България срокът за усвояване на ИСПА изтича в края на 2010 г. За десет години сме усвоили едва една четвърт от предоставените й общо 1.6 млрд. евро.
Еврокомисията ще вземе решението общо за всички страни с проблеми през следващите седмици, каза Самецки. Информационната система за управление и наблюдение на фондовете от ЕС е напълно завършена и това е отчетено пред еврокомисаря, съобщи пък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Още новини