Начало Новини Актуално Стойчо Кълвачев се отказа и от инвестиционните си намерения в Казанлъшко

Стойчо Кълвачев се отказа и от инвестиционните си намерения в Казанлъшко

Актуално

Старозагорският бизнесмен Стойчо Кълвачев е уведомил с писмо Общински съвет - Казанлък, че вече няма инвестиционни намерения в района на Минерални бани - Овощник, и на тази база оттегля претенциите си към Общината. Това съобщи преди последното заседание на Общинския съвет председателят на казанлъшките старейшини Николай Златанов.

След оттеглянето на претенциите към Община Казанлък от страна на Стойчо Кълвачев, Златанов заяви, че респективно и Община Казанлък оттегля своите съдебни претенции, свързани със заведено дело No 720 от миналата година, пише вестник Старозагорски новини.

Сагата с инвестициите на Стойчо Кълвачев в Казанлъшко е дълга и датира още от времето на касирания от съда Общински съвет след предходните местни избори. Превърна се в истинска драма обаче в последния мандат на кмета Стефан Дамянов.

Преди 4 години касираният Общински съвет с председател Иван Кьосев разреши продажбата на 400 декара земеделски земи от общинския поземлен фонд за 2 млн. и 100 хиляди лева в кв. Минерални бани - Овощник. Инвестиционните намерения на Кълвачев бяха там да изгради комплекс-летище. Междувременно съставът на Съвета, разрешил продажбата, бе касиран и избран нов Общински съвет. Именно между него, инвеститора и общинската управа настанаха същински битки за спорната сделка. В поредица заседания старият Общински съвет на Казанлък разглежда инвестиционните намерения на Стойчо Кълвачев. Междувременно се оказа, че част от земите, актувани като общински и предвидени за продажби на Кълвачев, са земи, включени в друга сделка и към тях претенции има друга фирма, собственик на Аквапарка край Овощник. По същото време стана ясно, че данъчната оценка на земите е почти двойно по-висока от сумата, на която Общината в Казанлък настояваше да ги продаде.
Сред основните опоненти за осъществяване на сделката бе тогавашният общински съветник от партия РЗС Георги Каличков, както и сформирано впоследствие мнозинство в местния парламент. Сред лобистите за инвестициите на Кълвачев в Казанлък пък бе самата бивша кметска управа, която настояваше сделката да стане и в Общината да постъпят свежи средства за инвестиция и ремонти на улиците. Като краен резултат бе заведено дело от страна на Кълвачев срещу Общинския съвет за провалени инвестиционни намерения. На свой ред и местният парламент заведе дело.

В крайна сметка с настоящото писмо, депозирано в Общинския съвет на Казанлък, на сагата се слага край.

Още новини