Начало Новини Актуално Стига лъжи!

Стига лъжи!

Актуално

Иванка СОТИРОВА, директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора: Учениците ни обвиняват за обгазяването!

Специализираните институции и представителите на държавната власт ни информират за повишено съдържание на азотен диоксид поради безветрие и образувала се тапа от изгорели автомобилни газове и битовото отопление. Ако това е истина, как ли живеят хората в Лондон, Париж, Ню Йорк, Лос Анжелис...?

Не искам Стара Загора да се превърне във второ Русе и през 2010-а пак да се връщаме към геноцида от 2004 година!
Настоявам държавниците на най-отговорно ниво не само да кажат истината, но и незабавно да спрат експериментите с живота и здравето на старозагорци.
Ние, педагозите, сме с грижа към поколенията, които възпитаваме да опазват природата и да засаждат дръвчета, за да съхраняват нейното равновесие.
Господа управници,
Какво да отговорим на техните обвинения срещу обгазяването?
Как да премълчим през последните седмици повишената заболеваемост на респираторните заболявания и увеличения брой бронхопневмонии?! Не ни залъгвайте с некомпетенции! Истината е друга! Кажете я!

* * *
Д-р Георги Бакоев - председател на САОПЛ в Стара Загора: Не сме осъдени души, време е да създадем нов Инициативен граждански комитет


"Ние, старозагорци, не сме осъдени души. Време е да създадем нов Инициативен граждански комитет, който да наблюдава процесите в Змейовския полигон. Имам неофициална информация, че бившият такъв комитет не се допуска там, а и лично аз се съмнявам в лоялността на членовете му. Е, щом обгазяването не е от полигона, защо се страхува военният министър от инспекция на граждани?
Розата на ветровете е установена за хилядолетия, не е възможно едва след 2004-та да духа откъм комплекса "Марица-изток". Ами преди имахме и Химкомбинат. Защо ни баламосват с приказки за малолетни? Забележете, че голямото залпово обгазяване става винаги след дъждове. Така беше и на 22 декември. За 31 декември научих от вестника. Тогава бях в Юлиево, но гърмежите от полигона се чуваха доста добре.
Като лекар смятам, че този геноцид със старозагорци е недопустим и варварски. Ние си говорим под мустак, шушнем за проблемите в домовете си, а не се вдигнем в центъра на града и да потърсим отговор от властимащите. Като семеен лекар ви уверявам, че много хора усещат обгазяването, и то сериозно. Дишането, алергиите, кашлиците, това не са фантасмагории, а жива реалност.
Добре, ако обгазяването е от автомобилите и дърветата за огрев, защо завишените стойности не са на серен диоксид, а азотни? Нима в София трафикът е по-малък? Знае се, че след горенето или утилизирането на стари боеприпаси най-много се отделят вредните азотни окиси. Е, колко доказателства трябва да се приведат, за да признаят истината военните?
Аз призовавам старозагорци да се събудят и да протестираме заедно като един. За бъдещето на този град, за бъдещето на децата си!

Позициите са дадени пред вестник Старозагорски новини

Още новини