Начало Новини Актуално Стефан Шоселов, собственик на Новотехпром: Млади хора управляват моята фирма

Стефан Шоселов, собственик на Новотехпром: Млади хора управляват моята фирма

Актуално
Стефан Шоселов

Стефан Шоселов: Дано кметът на Стара Загора да е наистина младият Живко Тодоров. Имаме нужда от някой, чиято визия за развитието на града не е изчерпана, от някой, който може да съчетае подкрепата на хората и подкрепата на правителството в един амбициозен устрем за развитие на Стара Загора.

- Г -н Шоселов, какъв трябва да е бъдещият кмет на Стара Загора - млад, улегнал...

- Да си млад, не е недостатък. На 35 години аз създадох моята фирма Новотехпром и сега тя е една от най-добрите. На 25 години моят син завърши Висшия икономически институт и го направих икономически директор на моето предприятие. Не сгреших. За тези 7 - 8 години, откакто той е икономическият директор, ПРЕДПРИЯТИЕТО НЯКОЛКО ПЪТИ УВЕЛИЧИ ОБОРОТИТЕ СИ 95% от ръководните постове в моята фирма се заемат от млади хора. И двете ми главни счетоводителки са до 30 години, а вече доста време работят като такива. Собственият ми заместник инж. Даниел Николов го назначих, когато бе едва на 30 години...
Когато млад човек бъде поставен в добра за него среда, когато е в точната си среда, той експлоадира и може да постигне неимоверно повече от по-възрас- тните, по-консервативните, по-ангажираните към хора, партии, различни субекти. Ако сме умни, ние, като поколение, ще дадем шанс на младите хора на всички нива. Те са носители на промените, носители на своя свят, който ние не познаваме добре, и нашата работа е да им помагаме, давайки им път и право да вървят напред.

Сега, когато очакваме изборите за местна власт, си мисля, КОЛКО НА МЯСТО Е КАНДИДАТУРАТА НА ЕДИН ЖИВКО ТОДОРОВ. Ако бъде избран за кмет, бих си позволил да го посъветвам само едно - той сам да създаде и подбере екипа си. Гаранция за неговия успех ще бъде именно това. Аз сам избирам екипа си в моята фирма и това е най-добрият вариант. Така че, ако г-н Тодоров иска наистина да направи нещо за своя град, нека лично подбере хората, с които ще работи, и то така, че заедно с тях да може да се радва на успехите и заедно с тях да поема отговорността за неуспехите. Това вече би била положителна промяна.

- Вие в момента сте в чужбина. Каква е прогнозата Ви за развитието на икономическата ситуация в света и у нас?

- При последния ни разговор още преди месеци, дадох прогноза за евентуална втора вълна на рецесия. Тогава вероятността беше 20%, сега е 65%. Това е негативното очакване, ПОЗИТИВНОТО, СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ Е, ЧЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРОГРАМИ В СТРАНАТА ВЛИЗАТ И МОГАТ ДА ВЛЯЗАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ СВЕЖИ СРЕДСТВА. Ръководителите, които са амбициозни, предприемчиви и знаещи, могат да подновят изцяло технологическия си парк с европейски средства, имат възможност тотално да обновят стратегията и работата на фирмите си, за да станат те конкурентни европейски предприятия. Това е шанс, който не бива да се подценява и в никакъв случай не бива да се изтърва. В същото време БИХ ПОСЪВЕТВАЛ КОЛЕГИТЕ ДА ВНИМАВАТ С ИНВЕСТИЦИОННИТЕ КРЕДИТИ.
Ако са им нужни кредити, те по-скоро трябва да са оборотни, защото не се знае една нова вълна на криза и рецесия докъде може да върне назад икономиката и какви кризи на пазара може да предизвика.
Във връзка с това се сещам колко добри фирми, работещи отлично, има в Стара Загора - примерно Рикошет, Благоустройствени строежи и др.

Бих посъветвал следващия кмет на Стара Загора да води малко по-протекционистка политика. Ето, споменатите от мен работят перфектно и в същото време се задъхват без достатъчно поръчки, докато чужди фирми печелят търговете за поставяне на плочки и настилки по старозагорските улици. Не е далновидно - СТАРОЗАГОРСКИТЕ ФИРМИ ДАВАТ РАБОТА И ЗАПЛАТИ НА ГРАЖДАНИ ОТ СТАРА ЗАГОРА. Не можеш да се грижиш за старозагорци, а да им отнемаш работа и пари. Нека бъдещият кмет се порови малко и в осветлението на града - по-добре би било да се прекратят неизгодни договори и да се прави нов търг с доставчици на по-добра услуга, отколкото да се изпълняват заварени на всяка цена. И още веднъж - дано кметът на Стара Загора да е наистина младият Живко Тодоров. Имаме нужда от някой, чиято визия за развитието на града не е изчерпана, от някой, който може да съчетае подкрепата на хората и подкрепата на правителството в един амбициозен устрем за развитие на Стара Загора.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини