Начало Новини Актуално Стефан Шоселов, собственик на фирма Новотехпром: Бизнесът се нуждае от по-ниски лихви по кредитите

Стефан Шоселов, собственик на фирма Новотехпром: Бизнесът се нуждае от по-ниски лихви по кредитите

Актуално
Стефан Шоселов

В Новотехпром и другите фирми, които управлявам няма съкратени хора, няма намаляване на заплатите, включително под формата един човек да върши работата на няколко, казва Стефан Шоселов. Намалени са складовите наличности и това е антикризисна мярка, която се налага заради твърде динамичния пазар и нестабилните цени на металите.

- Г-н Шоселов, анализаторите както у нас, така и в чужбина, си противоречат относно това дали икономическата криза е вече минало, или пък навлизаме във втора вълна. Какво е Вашето мнение като човек, който прави реален бизнес и в България, и в Германия?

- За да говорим за икономика, икономическо развитие и прогнози в България, се налага да направим ПРЕГЛЕД НА СИТУАЦИЯТА ВЪВ ВОДЕЩИТЕ ИКОНОМИКИ В СВЕТА. България, за щастие, вече е част от цивилизования свят, а икономиката й - част от световната.
Веднага след началото на кризата и най-драстичните й проявления през 2009 г. САЩ, Германия, франция идр. големи държави, предприеха мерки за стимулиране на икономиките си, финансирайки банките и създавайки системи от бо-нуси за насърчаване на най-рисковите си пазари като автомобилния, недвижимите имоти и др. Това доведе до ограничаване на кризата в кратки срокове и положителен растеж, който бе оценен като край на кризата и постепенно излизане от нея. Но 6 ДО 9 МЕСЕЦА СЛЕД СПИРАНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ СТИМУЛИ, СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ОТНОВО СПАД НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО и съответно се повишава рискът от повторна рецесия. Управлението на федералния резерв на САЩ взе решение да се отпуснат и инвестират в икономиката нови 600 млрд. долара, за да се предизвика трайно оживление. Това решение подсили започналата валутна война, защото доларът поевтиня, а ниската цена на долара рефлектира върху експортно ориентираните икономики като тези на Китай и Германия. Разбира се, макар и в по-малък мащаб, тази тенденция ще повлияе отрицателно и на експорта на България, защото левът е обвързан с еврото, още повече, че не малка част от експорта на България е в държави с доларови разплащания.
В страните от Източна Европа стабилизацията закъснява спрямо развитите икономики в Западна Европа с около 6 месеца. Първите ни положителни резултати се проявиха едва през септември. С ПОЛОЖИТЕЛНИЯ СИ РЪСТ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАМЕ КЪМ ПОВЕЧЕТО СТРАНИ от Европейския съюз. В момента само Гърция и Исландия нито едно тримесечие на тази година не отчитат ръст. Прогнозата за икономически ръст на България за 2011 г. е в рамките на 2-2,5%. През 2010 г. за седми пореден месец отчитаме ръст в износа и то числата са вече значителни.

- Г-н Шоселов, ако обезценяването на долара се отрази неблагоприятно на експорта ни, това ще се отрази ли драстично на икономическите показатели?

- Не ако, а неминуемо ще се отрази неблагоприятно при този висок курс на еврото спрямо долара. Съответно прогнозните резултати няма да бъдат постигнати. Като имаме предвид, че правителството е заложило за догодина ръст от 3 - 3,6%, е напълно възможно ДА СЕ НАЛОЖИ РЕВИЗИЯ НА БЮДЖЕТА ЗА 2011 Г. и това няма да е приятно. Бих посъветвал политиците, държавните мъже, които непрестанно обясняват, че се търсят външни инвестиции, да акцентират върху инвестиции в индустрия и производство, да се стимулират инвеститорите в индустрия. До момента основните външни инвеститори имат интереси предимно в банкова, застрахователна дейност, строителство на молове и офис сгради, търговски центрове и хипермаркети. Единствено индустрията в следващите години ще помогне чрез данъците, които ще плаща чрез производствата, които ще внедрява, икономиката ни трайно да се оживи. Това е начинът и да се поддържа инфраструктурата, която така или иначе ще бъде изградена у нас чрез европейските фондове.
На обикновените хора и на колегите от бизнеса бих казал, че при развитието на такива икономически тенденции, ПРИ КОИТО ВЪЗМОЖНОСТТАЗА ВТОРА РЕЦЕСИЯ Е БЛИЗО 40%, би трябвало много внимателно да се пристъпва към теглене на кредити.

-  Но пък липсата на средства за инвестиции и средства за потребление няма ли да затвори кръга и да вдигне шанса за рецесия още повече?

- В момента статистиката показва, че в края на миналата година и началото на тази дори най-тежко пострадалата индустрия - строителството, започва да възвръща темповете си на развитие и да излиза от кризата. Производственият сектор у нас е експортно ориентиран в голяма степен. Металургията също бележи ръст цялото второ и трето тримесечие, машиностроенето също. Само ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е С ОТРИЦАТЕЛЕН ЗНАК, НО ТО СЕ ДВИЖИ ПОНЕ С ТРИ МЕСЕЦА ЗАКЪСНЕНИЕ, така че да сме оптимисти и да очакваме, че българите ще имат ресурса да увеличат потреблението й това да проличи в най-скоро време.

- Как се прави бизнес в Германия - имате фирма там, и как в България?

- Германската икономика е много силна и въпреки скорошното излизане от кризата продължава да тегли цялата европейска икономика напред. Затова и германската държава реагира толкова остро на печатането на пари от страна на САЩ и възможността за НЕКОНТРОЛИРУЕМА ИНФЛАЦИЯ, КОЯТО ЩЕ Е ПО-ЛОША ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИКОНОМИКИ ОТ ЕВЕНТУАЛНАТА ДЕФЛАЦИЯ, която може да се развие в тях. Правителството на ФРГ е много предпазливо, то не би тръгнало да хвърля огромни ресурси на пазара по модела на САЩ, въпреки че след края на стимулиращите автомобилостроенето мерки в автомобилната индустрия там отново има сериозен спад. Ние пък в България и без друго нямаме ресурс да се намесим на пазара, така че нашата политика на практика е близка до германската искаме, или не.

Все още световната икономика е нестабилна и това се дължи на нестабилната банкова система. СИТУАЦИЯТА НАПОМНЯ ПЕРИОДА СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, КОГАТО САЩ НАЛЯХА 1 ТРИЛИОН И 700 МЛРД. долара за съживяване на икономиката, а се оказва, че огромната част от тези средства потъват директно в банките. Банките реализират огромни печалби, а хората не усещат почти никакъв ефект. При последната криза отново единствено банките дори в най-тежкия момент на кризата, включително тези у нас, излязоха със сериозни печалби. Правителството се опитва, трябва да признаем това, да повлияе на банките да намалят лихвите по кредити - това е едно от най-важните условия бизнесът да се развива. При 3 до 4% лихва това е възможно. ПО-ВИСОКАТА ЛИХВА УБИВА ШАНСА ЗА ИНОВАЦИИ, ЗА НОВИ ПРОИЗВОДСТВА, за повишаване на ефективността, за развитие. Лихвите по депозитите в Германия в момента са между 0,25% и 1 % на годишна база. В България лихвите по депозитите стигат8-9%. Как тогава банките да отпускат кредити с лихва 3-4% както в Германия?

- Предвиждахте инвестиции...

- Имахме идея в Новотехпром да направим инвестиции в производството (в нови мощности) на базата на средства по програма Конкурентноспособност. За съжаление, държавата е длъжник на бизнеса относно изплащането на средствата по европейските програми. От Клуб на работодателя на последното ни заседание помолихме народните представители от региона да съдействат за една СРЕЩА МЕЖДУ БИЗНЕСА НА СТАРА ЗАГОРА С МИНИСТЪР СИМЕОН ДЯНКОВ (НА 25 НОЕМВРИ), за да споделим притесненията и предложенията си. За да имаме нормална европейска икономика е от особена важност тези 17 млрд. евро, които се очаква да влязат у нас в следващите години, да попаднат там, където е нужно, за да стимулират реалната икономика и производството, при това производството на високотехнологични продукти , които да дадат в следващите 20 години визията на България в съвременния свят.

- Предприехте ли в България или Германия антикризисни мерки вьв вашите фирми?

- В моите фирми няма съкратени хора, няма намаляване на заплатите, включително под формата един човек да върши работата на няколко. Единствено НАМАЛЯВАМ СКЛАДОВИТЕ НАЛИЧНОСТИ КАТО АНТИКРИЗИСНА МЯРКА и това се налага заради твърде динамичния пазар и нестабилните цени. Целим да се предпазим от удари, подобни на този през 2009 г.; с резкия спад на цената на металите.

- Г-н Шоселов, вие сте сред основните поддръжници на каузата Стара Загора - център на Вселената. Какъв е потенциалът на тази идея?

- Идеята Русев - Далаков, както я наричам, защото инициаторите са Пламен Русев и Николай Далаков, е много интересна и нестандартна. На първо четене това уникално предложение предизвиква смесени чувства, но като се замисли човек разбира, че може да е много полезно за популяризирането на Стара Загора като туристическа дестинация и то от световно значение. Клуб на работодателя и Лайьнс клуб подкрепят идеята Стара Загора - център на Вселената. Мотивите са много и сериозни - Стара Загора и регионът са едни от най-древните населени с хора места на планетата и със сигурност - сред най-древните в Европа.
На такива заредени с енергия места открай време са правени храмове, ситуирани са цивилизационни центрове. Ако направим пътешествие назад във времето, то ще покаже, че тъкмо нашата земя е орисана да е люлка на цивилизации и с реализирането на идеята, ще го подчертаем.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини