Начало Новини Актуално Статистиката отчита инфлация от 2,4% от началото на 2010 г.

Статистиката отчита инфлация от 2,4% от началото на 2010 г.

Актуално

Инфлацията за месец май 2010 година е минус 0,2 процента в сравнение с предходния месец. Спрямо година по-рано индексът на потребителските цени се е увеличил с 1,9 процента. Това показват данните на Националния статистически институт. От началото на годината инфлацията е 2,4 процента. През миналия месец с около процент са поевтинели хранителните стоки и безалкохолните напитки.

Свободното време и развлеченията са стрували с 0,8% по-евтино спрямо април, но за година са увеличили цените си с 3,3%. При ресторантите и хотелите се наблюдава леко понижение на цените спрямо април - с 0,1%, но за година са поскъпнали с 1,7%.
През първото тримесечие на годината доходът средно на човек от домакинство е 887 лв., като спрямо същия период на 2009 г. се повишава с 5,7%. Най-голям е доходът на живеещите в София, Варна и Стара Загора. Най-нисък е доходът средно на човек в Търговище, Благоевград и Кърджали. Основният източник на доходи продължава да е работната заплата. От статистиката обаче отчитат увеличение на дела на доходите от пенсии, който достига до близо 32%. Средно на човек от домакинство през първото тримесечие на тази година са изразходвани 764 лв., което е с 3,5% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Още новини