Начало Новини Актуално Стартират две нови схеми за 70 млн. лева

Стартират две нови схеми за 70 млн. лева

Актуално
Тотю Младенов

Стартират две нови схеми по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси (ОП РЧР) с общ бюджет от близо 70 милиона лева. Те са ориентирани към бизнеса и активните работодатели, обяви днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщиха от пресцентъра.

Той присъства на откриването на информационна кампания по схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Квалификационни услуги и обучение на заети лица – фаза 3 и Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта.

По схема Квалификационни услуги и обучение на заети лица – фаза 3 с бюджет от 34 милиона лв., ще се предоставя обучение по професионална квалификация и ключови компетентности на заети в микро, малки, средни и големи предприятия лица. Допустимите кандидати са работодатели, обучаващи организации и институции, както и социално-икономически партньори, в качеството си на работодатели. Крайният срок за кандидатстване е 31.05.2012 г. във всички областни бюра по труда.

Общият бюджет на схема Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта е 35 149 758 лв. Тя цели повишаването на конкурентоспособността на лица, регистрирани като безработни в дирекции Бюро по труда. Приоритетно в обучение за професионална квалификация и осигуряване на възможност за производствен стаж по специалността ще се насърчава включването на лица от уязвимите групи. Крайният срок за кандидатстване е 30.04.2012 г. като за първи път документите могат да бъдат подавани електронно, обясни министър Младенов. Очаква се 18 500 хиляди безработни да бъдат включени в обучение и около 15 000 от тях - в стаж.

Още новини