Начало Новини Актуално Стартират дейностите за обновяване на сградата на Драматичен театър Гео Милев в Стара Загора

Стартират дейностите за обновяване на сградата на Драматичен театър Гео Милев в Стара Загора

Актуално

С водоосвещение от архим. Богослов - Протосингел на Старозагорска св. митрополия, и символична копка, бе дадено началото на проект Реконструкция и обновяване на Драматичен театър Гео Милев град Стара Загора. Стойността му е 4 868 503, 38 лева, като от тях собствено финансиране от страна на Община Стара Загора са 868 503, 38 лева, а 4 млн. лева са съфинансиране от Фонд за градско развитие - юг. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца. Общата застроена площ на обекта е 1 194.00 м2.

На мен се пада честта да кажа няколко думи днес пред вас за това истинско архитектурно бижу. На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите Едип цар на Софокъл и Ревизор на Гогол. През 1990 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, като тя се намира в Археологическия резерват Августа Траяна-Верея-Стара Загора, каза по време на събитието зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че последната реконструкция на емблематичния обект за града е била преди 25 години.

Днес сградата на Стария театър, както го наричаме голяма част от старозагорците, е дом на ДТ Гео Милев и на Общински фолклорен ансамбъл Загоре. Вярвам, че след ремонтните и реставрационни дейности, това бижу ще си върне блясъка, който притежава, а двете трупи ще се завърнат тук с още повече желание и енергия за работа. Успех на всички, които са заети с дейностите по реконструкцията и обновяването на ДТ Гео Милев, добави зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности. От думите ѝ стана ясно още, че проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Тя съобщи и основната цел на строително-монтажните работи - постигане на по-добра енергийна ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадната автентичност. При извършване на строителството ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности, като реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите и др.

С изпълнение на проектните дейности ще бъдат създадени подходящи условия на лицата в неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за общодостъпна среда. През годините Общината е правила няколко крачки в тази посока, за да улесни влизането в сградата. Изискванията нараснаха, което може само да е в полза на хората, имащи нужда, сега ще бъде обърнато сериозно внимание на достъпа и средата, допълни Милена Желева.

Проектното предложение включва и дейности по реконструкция на прилежащото дворно пространство - премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и полагането на нова настилка, разполагане на нова сцена на нейното място, изграждане на нови настилки около сградата и поставянето на парково осветление.

С цел модернизация на ДТ Гео Милев са предвидени още подмяна на осветителната и озвучителната техника, както и обособяване на кабини за осветление и озвучаване на камерната сцена, пълна подмяна на мокета, седалките и дежурното осветление в зрителната зала, ново сценично облекло - завеса, крачоли, средно дъно на сцената, както и ремонт на сценичната механизация и на рунд хоризонта, подмяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат поставени видеомонитори, свързани с камерна и голяма сцена за следене на репетиции и представления. Подменена ще бъде общата климатизация на театъра и ще бъде изградено видеонаблюдение на цялата сграда. В заведението/кафенето се предвижда конструктивно укрепване, внедряване на мерки за енергийна ефективност по фасадата, както и подмяна на вертикалните щрангове на ВиК мрежата.

Светла Тодорова, директор на Драматичния театър, също сподели няколко думи с присъстващите на събитието за стартиране на обновяването. Тази сграда, освен че е историческа и архитектурна забележителност, е и жив организъм за всички, които работим тук. Тя е частица от нас. Приемаме предстоящото много лично, защото това е нашият дом. Благодарим на Община Стара Загора и на изпълнителите на строително-монтажните дейности, защото след две години ще изпитаме удоволствието да имаме обновен и модернизиран театър. Предстоят ни предизвикателства, но вярвам, че ще се справим. Аз съм упорита и заедно с екипа ще търсим нови варианти и пространства, които да бъдат сцена за нашия театър, каза тя.

Символичното начало дадоха инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет Устройство на територията, строителство и инвестиции и Крум Здравков, представител на ДЗЗД Платеник и Комнико - изпълнител на СМР.

Гости на събитието бяха и председателите на ПК по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт арх. Мартин Паскалев и техни колеги общински съветници, зам.-кметът на Общината Красимира Чахова, гл. архитект арх. Младен Иванов, секретарят на администрацията Делян Иванов, ръководителят на проекта за реконструкция и директор на Дирекция Строителство и инвестиции Лариса Иванова, началници на дирекции и отдели, представители на фирмите-изпълнители на различните дейности по обновяването на театъра, медии.

Още новини