Начало Новини Актуално Стартира Zara Tech Spring - първият по рода си фестивал на технологиите в Стара Загора

Стартира Zara Tech Spring - първият по рода си фестивал на технологиите в Стара Загора

Актуално

На 9.05.2023 г. в Стара Загора стартира фестивал на технологиите Zara Tech Spring. Откриващото събитие се състоя в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и събра хора от различни възрасти с интерес в дигиталната сфера. Сред присъстващите бяха кметът на града Живко Тодоров, заместник-кметът Радостин Танев и други представители на Община Стара Загора.

Кметът на града Живко Тодоров пожела успех на инициативата и изрази пълна подкрепа от страна на Община Стара Загора за развитието на IT сектора в региона. Той посочи, че от Община Стара Загора напълно застават зад каузата на Zara Tech Spring и изрази надежда, че благодарение на нея IT общността ще успее да постигне сериозни успехи в промяната на законодателството на държавата, така че гражданите да имат истинско електронно правителство, което ще помогне на всички.

„Радвам се, че има такава активна общност в Стара Загора. За всички нас това е повече от добре и ви пожелавам да заразявате още повече млади хора, които да бъдат ваши последователи, защото това е пътят към развитието на България - в сектори с висока добавена стойност, с високо заплащане, съответно интелектуален труд. Само по този начин можем да догоним всички държави, които са ни изпреварили отдавна. Пожелавам ви успех, продължавайте да развивате себе си и сектора в България“, добави Тодоров.

Радостин Танев също пожела успех на инициативата. „Много е хубаво, че в града има такава общност. Младите хора трябва да разберат нещо много важно. В Стара Загора освен средното си образование, те могат да учат и в новооткритите специалности с информационна насоченост в Тракийския университет“, каза той.

Zara Tech Spring цели да популяризира технологиите сред хората в региона, като постави фокус върху важността от дигиталното образование и възможностите за развитие, които IT секторът може да предложи за всеки, който има интерес в сферата. 

В рамките на фестивала в различни дни от 9 май до 18 юни ще се провеждат лекции, дискусии и работилници в областта на дигитализацията, технологиите и предприемачеството. Събитията са безплатни и отворени за всички - IT специалисти и професионалисти от други сектори, представители на бизнеса, ученици, студенти, преподаватели по информационни технологии, младежи, на които предстои да изберат кариера, както и за всички други заинтересовани хора в Стара Загора и региона.

Организатор на Zara Tech Spring e Сдружение IT Стара Загора, което работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в региона. Фестивалът се провежда с подкрепата на една от водещите технологични фирми у нас - SiteGround.

В откриващото събитие се включиха Велизар Димитров (CTO в eDynamix), Стефан Цанев (Chief Financial Officer в MentorMate) и Павел Иванов (софтуерен специалист). И тримата се обединиха около тезата, че в Стара Загора и региона има много потенциал за развитие на технологичен сектор и от всички нас зависи да поставим града ни на картата на технологично развитите градове у нас.

Допълнителна информация за Zara Tech Spring, както и програмата на фестивала може да намерите на сайта www.zaratech.bg. Към нея непрекъснато се допълват нови събития и лектори. Информация ще се публикува редовно и на специалната фейсбук страница на Zara Tech Spring.  

Партньори на Zara Tech Spring са Община Стара Загора, IT Академия Стара Загора, The Lodge Coworking Space, Flops, eDynamix, Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) „Загоре“, Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора (АРИР), ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Център за творческо обучение, Фондация „Заедно в час“.

 

За Сдружение IT Стара Загора

Сдружението работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с  организиране на различни инициативи в областта на IT, дигиталните умения и предприемачеството. 

 

За SiteGround 

SiteGround е международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. С повече от 19 години глобален опит, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка, над 2.8 милиона домейна на клиенти в световен мащаб и екип от над 500 души в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора. SiteGround е една от единствените три хостинг компании, препоръчвани от най-използваната платформа за изработка на сайтове в света – WordPress. Благодарение на мащабната си ангажираност и инвестиции, SiteGround е носител на над 20 отличия като работодател и обществено отговорна компания в България за 2022 година.

Още новини