Начало Новини Актуално Стартира третото ежегодно издание на наградата за младежи Карл Велики

Стартира третото ежегодно издание на наградата за младежи Карл Велики

Актуално

На 5 ноември 2009 г. бе дадено начало на третото ежегодно издание на наградата Карл Велики за младежи. Тя е насочена към млади хора, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите на различните европейски държави. Срокът за кандидатстване е 22 януари 2010 г., съобщиха от Европейския информационен център на евродепутата Илиана Иванова.

Образци за подражание за младите европейци
Европейската награда Карл Велики за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и от Фондацията за международната награда Карл Велики на гр. Ахен и се присъжда на проекти на млади хора на възраст между 16 и 30 години. Печелившите проекти трябва да служат като образци за пример за младите хора, живеещи в Европа и да дават практически примери на европейци, живеещи заедно като една общност.  Сред печелившите проекти са програми за младежки обмен, артистични или интернет проекти с европейско измерение.

Общ награден фонд от 10,000 евро
Трите печеливши проекта ще бъдат удостоени с награди от съответно 5000, 3000 и 2000 евро.  Авторите им ще бъдат поканени също да посетят Европейския парламент.

Победителите през 2009 г.
През 2009 година, полският проект YOUrope needs YOU! получи първата награда. Чрез поредица от семинари в  училищата, организирани от студенти,  този проект използва неформални методи, за да представи на тийнейджърите интересни факти за Европа.  С втората и третата награда бяха удостоени Европейски фестивал на университетския театър в Алби (Франция) и германския проект Gumboot Diplomacy (букв.  Дипломация на гумените ботуши).

Информация за конкурса и формуляри за кандидатстване може да се изтеглят от интернет страницата на Информационното бюро на ЕП за България на  www.charlemagneyouthprize.eu.

За повече информация може да се обърнете към :

Nikos Salliarelis
DG Information of the European Parliament
Tel. 0032 498 98 33 26
е-мейл: nikos.salliarelis@europarl.europa.eu

Още новини