Начало Новини Актуално Стартира традиционната акция на полицията: Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Стартира традиционната акция на полицията: Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!

Актуално

Летните месеци са характерни с рязкото увеличение на пътнотранспортни произшествия., включително с деца и юноши. Националната статистика сочи, че децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното, а децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди.

При тази възрастова група е характерен и високият брой на пострадалите като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години се отчита нарастване на пътнотранспортните произшествия по вина на неправоспособни водачи, включително юноши, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. При значителна част от пътнотранспортни произшествия важна съпътстваща причина е налице лисващият или недостатъчен родителски контрол над подрастващите.  Друг сериозен проблем, от който следва  високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани  от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца. 
За да ограничи предпоставките за настъпване на пътни инциденти с участието на деца, за времето от 1 до 15 юни 2010 г. на територията на цялата страна ще проведе традиционната акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя.
В този период и през цялата ваканция,  служителите на пътна и охранителна полиция ще осъществяват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от пътнотранспортни произшествия с деца и юноши, като ще  се акцентира върху спазване ограниченията на скоростта и предимството  в населените места, използването на колани и обезопасителни системи за деца при превозването им в автомобилите и предотвратяване случаите на управление на МПС от неправоспособни водачи и санкциониране на собственици, предоставили МПС за управление от неправоспособни лица. Полицейските служители ще реагират и при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него, с цел предотвратяване на инциденти.
От 11 часа днес, във връзка с Деня на детето и предстоящата ваканция Младежки общински съвет, Детска полицейска академия, отрядите Млад огнеборец, Младежки общински съвет,  Детски парламент и Български младежки червен кръст, подкрепени от Община -Стара Загора и ОДМВР и ще проведат вече традиционната  кампания Безопасна ваканция с участието на деца от начална степен в старозагорските училища. Тя има за цел в навечерието на лятната ваканция да привлече вниманието на децата в  начална училищна възраст  към характерните за ваканционния период рискове и да им предостави модели за безопасно поведение. Тазгодишното издание на кампанията Безопасна ваканция ще се състои  на 01.06.2010 година от 11.30 до 13.30 часа в двора на СОУ Иван Вазов. Поканени са децата от всички общински училища, които ще могат да се включат във викторина по безопасност на движението и обучение по безопасно пресичане, провеждани от Детска полицейска академия; демонстрации, обучение и блиц-викторина, провеждани от отрядите Млад огнеборец; конкурс за рисунка на асфалт Имам най-добрите приятели и конкурс за най-оригинални позитивни послания върху балон, организирани от МОС; демонстрации и обучение по оказване на първа помощ, провеждани от Младежки червен кръст – Стара Загора; запознаване с предимствата и възможностите на единния телефон за спешни повиквания тел.112 от новосформирания клуб Приятели на тел.112.

Още новини