Начало Новини Актуално Стартира проект Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракци

Стартира проект Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция

Актуално

проект превръщане културно-историческо наследство Стара ЗагораНа 5 март, от 11,00 часа, в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени дейностите по проекта Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция.

В 11,45 часа кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Калин Русев, представляващ Античната Августа Траяна ДЗЗД ще направят първа копка на обекта (от западната страна на Съдебната палата, подходът към Античния форум на ул. Захарий Княжески).

В пресконференцията участие ще вземат зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, инж. Веска Узунова – директор на Дирекция Строителство и инвестиции, Калин Русев – представител на Античната Августа Траяна ДЗЗД и др., съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проектът е на обща стойност 4 387 493 лева, като съфинансирането от Оперативна програма Регионално развитие, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции, е в размер на 3 550 360 лева. Крайният срок за изпълнение на проекта е 23 ноември 2013 г.

През следващите месеци ще бъде извършена консервация и експониране на запазените елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, главният площад и улиците на античния град Августа Траяна, както и оформяне на модерни външни експозиционни зони и инфраструктура за оформянето на завършен туристически маршрут към монументалния археологически комплекс.

За първи път на територията на община Стара Загора ще бъде реализиран цялостен туристически маркетингов продукт, в който културно-историческите паметници се допълват от изнесена навън музейна среда, модерна интерактивна туристическа информационна система и инфраструктура за достъп до комплекса откъм централния градски площад за провеждането на спектакли, празненства и различни по форма атракции. В рамките на проекта ще бъдат обучени служители на Регионалния исторически музей, ангажирани с предоставянето на туристически услуги. Ще бъдат обучени и назначени на работа петима аниматори, които ще обслужват посетителите на РИМ Стара Загора и Туристическия информационен център.

Още новини