Начало Новини Актуално Стартира първата международна инициатива за унифициране на достъпа до информация

Стартира първата международна инициатива за унифициране на достъпа до информация

Актуално

Неправителствената организация InfoCons, част от Consumers International, стартира eвропейски проект за глобална мобилност Consumers Protection, който има за цел да предостави прозрачен достъп до спешни и полезни номера на гражданите във всяка страна. Това е първата международна инициатива за унифициране на достъпа до информация, свързан с глобалната дигитализация.

В контекста на глобалната мобилност на гражданите е наложително да има правилен, пряк, бърз, прозрачен и лесен достъп до информация за институциите, които са в услуга на гражданите, за да ги подкрепят в случай на спешност.

В съответствие с Хартата на Организацията на обединените нации (ООН) и гражданските права, както и международните и европейски разпоредби за прозрачен достъп до информация и възможност за подаване на жалби, международната програма за информация за потребителите предоставя на гражданите по света достъп до точна, директна, бърза и прозрачна информация.

Международната информационна програма предоставя на всички граждани неограничен достъп до държавни институции за получаване на информация или решаване на проблемите им. Програмата е предназначена както за живущите в страната, така и за гражданите, които преминават транзитно по работа, за посещение или други дейности

Източник: Агенция КРОСС

Още новини