Начало Новини Актуално Стартира конкурс за насърчаване на малкия бизнес

Стартира конкурс за насърчаване на малкия бизнес

Актуално
Конкурс

За трета поредна година стартира националният етап на конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството. Това е инициатива на Европейската комисия (ЕК) за активизиране ролята на публичния сектор на местно, регионално и национално ниво в насърчаване на предприемаческия дух и развитието на малкия бизнес.

В България координатор на конкурса е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Проекти ще се приемат от 2 април до 22 юни, съобщиха от пресцентъра.

В конкурса могат да участват всички държави членки на ЕС, както и Норвегия, Хърватия, Исландия, Сърбия и Турция. На местно ниво участие могат да вземат национални, регионални, местни публични органи, както и публично-частни партньорства между публичните органи и неправителствени организации, университети, фондации, браншови организации, предприятия и др. Национално жури под ръководството на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще отличи две кандидатури, които ще получат право на участие в европейския етап на конкурса.

Важно условие за кандидатите е да участват с един проект, чиито последни резултати да имат поне две години история в една от следните категории: насърчаване на предприемаческия дух, инвестиране в изграждането на умения, подобряване на бизнес средата, подкрепа на интернационализирането на бизнеса, отговорно и приобщаващо предприемачество. Победителят и подгласникът в националния конкурс ще участват и в тържествената заключителна церемония на конкурса през ноември 2012 година в Никозия, Кипър.

Голямата награда на журито от 2011 г. е присъдена на Барселона Актива - проект с мисия да преобрази предприемачеството и да повиши растежа на бизнеса в Барселона. През миналата година победители в българския конкурс бяха Junior Achievement България с проекта Учебна компания за студенти и сдружение с нестопанска цел За предприемчиво гражданско общество - Добрич с проекта Частно основно училище Галилео Галилей.

Желаещите да се включат в надпреварата, могат да изтеглят формуляр за участие от секция Документи на официалната страница на националния конкурс.

Още новини