Начало Новини Актуално Стартира изграждането на най-голямата икономическа зона у нас

Стартира изграждането на най-голямата икономическа зона у нас

Актуално

изграждане най-голяма икономическа зона насЗапочва изграждането на Икономическа зона София - Божурище. Стартът на проекта беше даден на официална церемония, на която присъства президентът Росен Плевнелиев, икономическият министър Драгомир Стойнев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Имаме партньорство с инвеститор, който подходи много внимателно и избра България, каза Плевнелиев по време на първата копка. Стойнев изтъкна, че индустриалният парк ще разкрие нови работни места. За да се направи първа копка на такъв проект, са нужни усилията на много хора, каза от своя страна Фандъкова, предаде econ.bg.  

Първата инвестиция в новата икономическа зона е на германската компания Бер-Хелла Термоконтрол, която ще изгради там ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили.

Стойността на инвестицията е 42,5 млн. лева. В края на април дружеството получи сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции.

Икономическата зона София – Божурище е проект на Национална компания индустриални зони. Началото й е поставено през септември 2010 г., когато дружеството закупи терен от 1 914 000 кв. м от община Божурище. Това е най-големият проект за нова икономическа зона в България през последните години.

Още новини