Начало Новини Актуално Стартира инициативата Десетилетие на действия за безопасност по пътищата

Стартира инициативата Десетилетие на действия за безопасност по пътищата

Актуално
Безопасност по пътищата

На 29 юли от 11 часа в цялата страна ще се раздават листовки за безопасността на движението. Инициативата се организира от РЗИ, БЧК, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Стара Загора, и е част от кампанията на ООН и СЗО за предотвратяване на пътно-транспортните произшествия. Целта на акцията е да засили вниманието на хората върху безопасността на пътя.

В Стара Загора листовки ще се раздават на две ключови кръстовища: бул. „Патриарх Евтимии” и бул. „Цар Симеон Велики” и на ул. „Димчо Стаев” и бул. „Цар Симеон Велики”. По данни на Световната здравна организация травмите от пътнотранспортни произшествия представляват 9% от всички причини за смърт.

В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно-транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5-29 години. За да се намалят пътнотранспортните произшествия, всеки човек трябва да бъде отговорен водач или пешеходец и да спазва правилата за движение.

През миналата година в Старозагорска област в катастрофи са ранени 507 души, а загиналите са 37. Общия брой на пътно-транспортните произшествия е 395. В сравнение с 2009 г. се наблюдава лек спад. Тогава по пътищата са загинали 56 човека, ранените са 591, а катастрофите 443.

Това не трябва да ни успокоява, защото все още броя на пътните инциденти, на ранените и загиналите остава висок и обезпокоителен. Нека още по внимателно се вгледаме в поведението си като водачи, пешеходци, пътници и като родители, защото сигурността е споделена отговорност. Нека положим усилия за формирането на нова култура на безопасност на движението и работим непримиримо, за да докажем, че Заедно можем да спасим живота на милиони хора, призовават от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Още новини