Начало Новини Актуално Стартира европейска акция за контрол на скоростта

Стартира европейска акция за контрол на скоростта

Актуално

На 26 април 2010 г. на територията на всички държави-членки на TISPOL - европейската мрежа на службите на Пътна полиция започна акция за засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение. Акцията ще продължи до 2 май и през този период служителите на пътна полиция ще ще извършват интензивни проверки за установяване на нарушения свързани с превишаване на разрешената максимална скорост за движение, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.

На територията на Старозагорска област екипи на пътна полиция и група Престъпления по пътищата ще осъщяствяват проверки за спазване на скоростните режими по автомагистрала Тракия, където максимално разрешената скорост е до 130 км/ч ( в зависимост от притежаваната категория от водачите на МПС), както и по първокласните и второкласните пътища, където независимо, че максималната скорост за движение на МПС е 90 км/ч, със съответните знаци в уязвимите места са въведени допълнителни ограничения, с които в много случаи водачите не се съобразяват.
Строго ще бъде контролирано спазването на ограниченията на скоростта и в населените места, в съответствие с въведената организация на движението и знакова сигнализация.
По данни на TISPOL годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души, като 30% от жертвите са по причина несобразена скорост. Съгласно статистиката за 2009 г. и от изготвен анализ на причините за настъпване на тежки ПТП в Р. България е установено, че от загиналите при ПТП участници в движението 48,4% са водачи на МПС, 29,7% - пътници и 21,9% - пешеходци. Броят на убитите при произшествия възникнали поради превишена или несъобразена скорост, представлява 55,2% от всички загинали при пътни инциденти, което е значително над средното ниво за държавите-членки в ЕС. 
Почти половината от тежките катастрофи на територията на Старозагорска област през първото тримесечие на 2010 г. отново са резултат от движението с   превишена и несъобразена скорост. При 32 пътнотранспортни произшествия станали поради неразумна скорост в областта, са загинали 5 човека (63 % от жертвите на пътя) и са пострадали 42. Все пак, в сравнение със същия период на миналата година произшествията, допуснати по тази причина са намалели с 4,  ранените – с 6, но броят на убитите е увеличен с 2. Всеки трети пътен инцидент (33%) през първото тримесечие на 2010 г. е с участие на пешеходец.  За разлика от предходните години се наблюдава увеличение на катастрофите и с деца-пешеходци - едно дете е загинало и 7 са били ранени при 8 катастрофи от този вид. 
Спазването на скоростните режими е и един от основните приоритети в контролната дейност на пътна полиция през 2010 г. За периода от 01.01 до 31.03.2010 г.  случаите, в които служителите, осъществяващи пътен контрол в областта са констатирали движение с превишена скорост са 2541 – със 782 повече от същия период на миналата година.

 

Още новини