Начало Новини Актуално Стартира Еко клуб в град Гълъбово

Стартира Еко клуб в град Гълъбово

Актуално

По инициатива на американската енергийна компания Ей И Ес в град Гълъбово стартира първият Еко клуб. Срещите на клуба са всяка сряда от 15,30 ч. в информационния център на Ей И Ес в града. Проектът е част от програмата за корпоративна социална отговорност на компанията. Заниманията са изцяло базирани на метода обучение чрез преживяване и включват игри, дискусии, презентации.

Интерактивното обучение е насочено към разнообразни дейности на открито, комбинирани с визуални и мултимедийни представяния в учебната атмосфера на залата, съобщиха от пресцентъра на енергийната компания. Децата на възраст от 8 до 14 години, които посещават клуба ще бъдат насърчавани да работят в Интернет пространството, да поддържат собствен екологичен сайт, да представят проектите и инициативите в клуба по най-добрия начин, да обменят идеи с деца от други Еко клубове в страната.

Младежите ще имат теоретични и практични занимания на теми като изчерпаемите ресурси на Планетата, глобалното затопляне и необходимостта от рециклирането на отпадъците. Занятията ще включват още модули в областите: възобновяеми енергоизточници, биоразнообразие, защитени територии и други. Участниците ще изработват играчки, ще гледат филми, ще имат занимания на открито, а през пролетта са планирани и няколко екскурзии.

Еко клубът ще се води от Мария Вътева – квалифициран преподавател в областта на екологията, а всяка последна сряда на месеца ще има специални интерактивни занимания за всички желаещи, ръководени от представители на еко организацията Бъдеще сега – партньор на инициативата.

Целта на Еко клуба е да развие у младежите екологично гражданско отношение към проблемите на околната среда и замърсяването, да формира умения за отговорно екологично поведение, да създаде отношение у младите хора към опазването на околната среда в България и Планетата, както и за алтернативите на устойчивото развитие.
Щастлив съм, че за пореден път имаме възможност, чрез кампанията ни за социална отговорност, да реализираме този дългосрочен проект, толкова интересен и занимателен. Вярвам, че ако успеем да убедим най-младата част от обществото ни във важността и необходимостта всеки да възприеме едно активно и отговорно поведение към заобикалящата го среда, с работата си днес, ние ще положим основите за едно по-чисто бъдеще утре, каза г-н Питър Литгоу, кънтри мениджър на Ей И Ес за България.

Проектът се осъществява в партньорство с неправителствената организация “Бъдеще сега”, която работи в областта на еко образованието, опазването на околната среда и устойчивото развитие. Организацията има изградена мрежа от Еко клубове в София, Смолян, Казанлък и други градове на страната. „Бъдеще сега” са създатели и на проекта "Летни ЕкоАкадемии", чиято цел е да провежда 6-дневни курсове сред природата с деца между 8 и 14 години. По време на тези игри-занимания децата научават какво се случва в природата около тях всеки ден и се мотивират да я пазят и защитават, като всичко това се прави сред красотата на българските планини.   

За Ей И Ес
Ей И Ес е една от най-големите световни енергийни компании с постъпления от 16 милиарда долара за 2008 г., като притежава и управлява активи за над 35 милиарда долара. Компанията оперира в 29 страни на пет континента, като нейните производствени, енергоснабдителни и разпределителни предприятия разполагат с капацитет да обслужват 100 милиона души по целия свят. В България, в региона на община Гълъбово компанията изгражда най-голямата нова мощност в Югоизточна Европа. Проектът Ей И Ес-3С Марица Изток 1 има за цел изграждането и експлоатацията на 670 Мвт мощност, базирана на лигнитни въглища.

 

Още новини