Начало Новини Актуално Стартира DMS кампания за бедстващите диви животни в Спасителния център на Зелени Балкани

Стартира DMS кампания за бедстващите диви животни в Спасителния център на Зелени Балкани

Актуално
Стара Загора

Мащабна DMS кампания за набиране на средства за лечение, рехабилитация и отглеждане на бедстващите диви животни, постъпващи в Спасителния център на Зелени Балкани, стартира VIVACOM. Благотворителната инициатива се реализира съвместно с Animal planet и ще продължи до края на ноември.

Всеки, който иска да подкрепи проекта може да изпрати SMS на номер 17777 с текст „DMS VIVA”. Цената на краткото съобщение е 1 лев и ДДС в размер на 0,20 лв. Финансовите постъпления от DMS инициативата ще бъдат преведени по сметката на Фондация Зелени Балкани.
Ежегодно в единствения в страната Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани постъпват за лечение пациенти от цялата страна. Най-често това са диви птици от защитени видове – орли, пеликани, соколи, чапли и други, но има и земноводни – сухоземни костенурки, и бозайници – пъстър пор, прилепи. Броят им расте с всяка изминала година. Така например за 2008 година те бяха малко над 650, а за 2009 година 1 065. Средно между 40 и 45 % от всички постъпили за лечение пациенти се връщат отново в дивата природа. Други остават за винаги в Центъра, заради трайни увреждания, които не им позволяват да живеят в дивата природа.
Всички тези екземпляри имат нужда от храна, лечение и място за живеене, докато съберат достатъчно сили, за да се върнат отново в своя дом – дивата природа. Ето защо със събраните средства ще бъдат изградени адаптационни волиери, които ще бъдат удобно и сигурно убежище на пострадалите животни по време на тяхното лечение в Центъра.

Още новини