Начало Новини Актуално Стартира борсовата търговия на 33% държавни дялове в EVN България

Стартира борсовата търговия на 33% държавни дялове в EVN България

Актуално
Йорг Золфелнер

Общите инвестиции в енергийна инфраструктура на EVN в България достигнаха връх от над 900 млн. лева от 2005 г. досега, обяви днес председателят на Управителния съвет на EVN България, Йорг Золфелнер при старта на борсовата търговия на 33% държавни дялове в ЕВН България Електроразпределение АД и в ЕВН България Електроснабдяване АД.

На церемония в сградата на Българска фондова борса в София Золфелнер удари камбаната, даваща символичен старт на търговията с акции на двете дружества, съобщиха от пресцентъра на енергийната компания.

Днес е важен ден за EVN не само заради търга за предлагане на държавните акции, но и защото EVN вече достигна 900 млн. лева инвестиции в България. В това число влизат 15 000 км нови кабелни линии, 1 500 трафопоста, 1,5 млн. електромера, една нова когенерация в Пловдив за 100 млн. лева и два фотоволтаични парка, каза Золфелнер.    

Търгуването следва решението на българската държава да продаде своя дял в двете компании чрез Българска фондова борса посредством закрит смесен аукцион, който ще продължи 30 дни.

Още новини