Начало Новини Актуално Стартира "Биг брадър" на полигон Змейово

Стартира "Биг брадър" на полигон Змейово

Актуално

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще открие днес Системата за видеонаблюдение на полигон "Змейово", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Тя включва 5 видеокамери, монтирани на една от основните огневи позиции на полигона, които ще заснемат извършваните изпитания. Видеокадри от тях гражданите ще могат да наблюдават в рубриката "Полигон "Змейово" в Интернет-страницата на Министерството на отбраната.

Биг брадър"-ът е част от мерките, предприети от Министерството на отбраната като "израз на волята на политическото ръководство да направи дейностите на полигона прозрачни и открити" (б.р. - цитатът е дословен от прессъобщението на МО).
Останалите мерки включват: специализирана рубрика в сайта на МО, с предварителна информация за планираните дейности, тоест изпитания на полигона; ежеседмично изготвяне и предоставяне Бюлетин на кметовете на населените места край полигона, съдържащ информация за предстоящите стрелби и изпитания; осигуряване на постоянен космически мониторинг на атмосферата и мониторинг за приземния атмосферен слой чрез Автоматична измервателна станция на МО, информацията от който ще се публикува в специализираната рубрика. И също изготвяне и утвърждаване на списъци на представители на местната власт, неправителствени организации и медии, които ще бъдат допускани за наблюдение в района на полигона при тяхно желание.
На днешното откриване на Системата за видеонаблюдение на полигон "Змейово" ще присъстват и началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски, както и представители на местната изпълнителна власт, на граждански организации в региона и журналисти. Мероприятието включва още демонстративни стрелби с различни огневи системи.

Б.Р. За пореден път "Старозагорски новини" и група интелектуалци, обединени в Инициативен комитет срещу обгазяванията, твърдят, че проблемът с обгазяванията на Стара Загора и региона не е свързан с изпитанията на боеприпаси на полигон "Змейово". Такива, включително и на страни от бившия СИВ, са се изпитвали няколко десетилетия, но никой не се е оплаквал от полигона до 2004 г. В този смисъл всички предприети действия от политическия кабинет на МО, включително и днешният "Биг брадър", са абсолютно излишни и утежняващи републиканския бюджет. Още повече, че подобни "премиери" вече сме ги гледали.
Това което местните интелектуалци искат да знаят, е:
Какво правят на ЦАТИП "Змейово" две частни фирми, спечелили търг за утилизация на боеприпаси? И особено фирмата "Берета трейдинг" ООД, една от трите (в консорциум с казанлъшката "Векс" ООД), спечелили през декември 2008 г. търга на МО за утилизация на 15 000 тона стари боеприпаси срещу близо 28 млн.лева, платени пък от републиканския бюджет. По време на последния парламентарен контрол военният министър Аню Ангелов декларира, че на полигона се изпитват само боеприпаси за нуждите на БА и такива, произведени от български производители. Фирма "Берета трейдинг" обаче не е сред тях, но е работила на полигон "Змейово" през 2009 г.
Какво? На този и на още няколко пиперливи въпроса трябва да ни отговори днес зам.-министър Валентин Радев - един от най-отявлените борци за съществуването на полигона.

Още новини