Начало Новини Актуално Старозагорско - обезпечено с ракети против градушките

Старозагорско - обезпечено с ракети против градушките

Актуално

На 9 май започва официално активният сезон за борба с градушките, съобщи за Старозагорски новини Диана Иванова, директор на Pегионалната дирекция за борба с градушките. Казвам официално, защото след 15 ч, ако има активни атмосферни процеси и вероятност от градушки, сме готови да стреляме по опасните облаци.

Хората трябва да знаят, че не всяка градушка е опасна. Ако размерът на ледените зърна е около и под царевично зърно, няма опасност за растенията. Нашата цел е да не допуснем да падне градушка с размери на череша, орех или по-голяма, допълни г-жа Иванова.

Винаги през май има съвкупност от атмосферни процеси, които могат да доведат до образуване на град, пише вестник Старозагорски новини. Затова от Изпълнителната агенция за борба с градушките са наредили денонощен режим на работа. 16 души от Старозагорска област, които са достатъчно квалифицирани, с дълъг стаж и са преминали опреснителен курс, ще дежурят до края на активния сезон през есента. Тренировките за бърза и адекватна реакция на екипа са 2 пъти дневно. Имаме достатъчно ракети срещу градушки. Колко е техният брой, е класифицирана информация, уточни г-жа Иванова.

25 площадки има в Старозагорско, от където да се изстрелват ракетите.

Нашата цел не е да променим природата, а максимално да снижим вредното въздействие на процесите върху реколтата, напомни директорът на Регионалната дирекция за борба с градушките.

Още новини