Начало Новини Актуално Старозагорският затвор - трети по уют в страната

Старозагорският затвор - трети по уют в страната

Актуално

Около 3000 лева на година са необходими за издръжката на един затворник - съобщи зам.-министърът на правосъдието Христо Ангелов по време на посещение в Старозагорския затвор вчера. Посещението е инициирано от правосъдния министър и цели да се видят какви са битовите условия в местата за изтърпяване на наказанията, както и да се обсъдят проблемите на служителите в Затвора, свързани с изпълнението на служебните си задължения.

Зам.-министър Ангелов каза още, че се планира изграждането на нов затвор, който ще е на територията на София - за удобство на властите и подсъдимите, тъй като вторите обжалвали присъдите си пред Върховния касационен съд. А и Софийският затвор вече би пренаселен.
В кръга на шегата главният директор на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" Петър Василев заяви, че след построяването на новия затвор, старата сграда може да се използва за снимане на филми или да се превърне в луксозен хотел. Вече сериозно Василев информира, че Старозагорският затвор е на трето място в България по най-добри битови условия, пише вестник Старозагорски новини.
На срещата присъства и окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев. Той похвали пред зам.-министъра и директора ГД "ИН" администрацията на Затвора и охраната, че се справят изключително добре и няма допуснати грешки.
Началникът на Затвора Иван Карушков сподели, че в ръководения от него затвор наказания изтърпяват 920 души, от които 580 се занимават със смислени дейности, като производство на мебели и обувки. В Затвора се изтърпяват наказания от 3 месеца лишаване от свобода до доживотен затвор. Най-тежката - доживотна, присъда изтърпяват общо 12 души.
На въпрос на "Старозагорски новини": "Предвиждат ли се отпуски на затворници по случай Свети Валентин?", Карушков беше категоричен, че такава няма да има и затворниците се пускат само по Коледа и Великден.

Още новини