Начало Новини Актуално Старозагорският тютюн - все още неизкупен

Старозагорският тютюн - все още неизкупен

Актуално

Все още тютюневата реколта в област Стара Загора не е изкупена, въпреки твърденията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че с отмяната на лицензионния режим за търговските фирми, този пазар ще бъде либерализиран, което пък щяло да облагодетелства непосредствено производителите. Това заяви старозагорския тютюнопроизводител Янчо Георгиев.

За разлика от 2009 година, когато реколтата е била изкупена още през декември, за 2010 г. изкупуването едва сега започвало. Тютюнопроизводителят бе категоричен, че през 2009 г. стриктно се следяло за спазване на договорите, подписани между производители и търговци - нещо, което сега не се правело. Той заяви, че ако събраният от северните райони на областта тютюн, както и този в община Гълъбово, не бъде спешно изкупен, цената му ще падне драстично поради започващи в балите гнилостни процеси, пише вестник Старозагорски новини.
Според тютюнопроизводителите изкупната цена на тютюна тази година била изключително ниска, а търговците закъснели умишлено, за да падне неговото качество и оттам и цената му. В момента килограм тютюн първа класа се изкупува за около 7 лв/кг, около 5 лв/кг се дава за втора и около 2 лв./кг - за трета,което е с около лев по-малко в сравнение с миналата година.

"Едва протестите на тютюнопроизводетелите от Гоцеделчевско накараха търговците да се размърдат", подчерта Георгиев. Той изрази мнение, че МЗХ трябвало да възприеме позиция на по-твърди действия спрямо тях и да ги накара стриктно да спазват подписаните от тях договори с тютюнопроизводителите.

Още новини