Начало Новини Актуално Старозагорският полицай, продавал наркотици, остава в ареста

Старозагорският полицай, продавал наркотици, остава в ареста

Актуално

Арестуваният за разпространение на високорискови наркотици на 20 май служител на ОД на МВР - Стара Загора, Д.П. и неговият доставчик К.Д. остават в ареста. Това определи в събота (22 май) състав на Окръжен съд - Стара Загора. Мярката за неотклонение "задържане под стража" може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.

25-годишният полицай Д.П. от ОД на МВР - Стара Загора, е  арестуван в момент на сделка с наркотични вещества по време на изпълнение на служебните си задължения. При извършено претърсване у него са намерени 80 грама марихуана и 2 грама хероин. Това съобщи по време на брифинг директорът на ОД на МВР комисар Алекси Алексиев. Специализираната полицейска акция е проведена на 20 май около 22 часа съвместно между Областната дирекция на МВР и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Задържаният полицай е с 2-годишен стаж в системата на МВР и служител в отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция. В нощта на 20 май той е охранявал входа на ОД на МВР и сделката с наркотичните вещества е била извършена в непосредствена близост до работното му място, пише вестник Старозагорски новини.
По време на брифинга беше съобщено още, че полицейският служител е употребявал наркотици и е бил във връзка с криминално проявени лица, занимаващи се с търговия с наркотични вещества. Това е било известно на разследващите и той е бил под наблюдение около 20 дни.
В хода на операцията е задържан и негов съучастник - К.Д. на 23 г. от Стара Загора. Той е доставял наркотика, който полицаят е продавал. Цивилното лице е криминално проявено и е известно на полицията като наркоразпространител.

Срещу двамата е образувано следствено дело по описа на Окръжен следствен отдел при ОП СЗ по чл.354 а, ал.2, т.3 във връзка с чл.20, ал.2 от НК. С постановление на Окръжна прокуратура им е наложена 72-часова мярка "задържане под стража".
Със заповед на директора на ОД на МВР задържаният полицай е временно отстранен от длъжност и срещу него е образувано дисциплинарно производство.
"Искам да уверя всички, че ръководството на дирекцията ще бъде безкомпромисно към всякакви прояви на престъпна дейност от страна на служители на ведомството", коментира пред медиите комисар Алексиев. Досега в ОД на МВР - Стара Загора, не са правени целенасочени прегледи на служителите за употреба на наркотични вещества, но не е изключено да се предприемат такива действия след случая от 20 май...

Още новини