Начало Новини Актуално Старозагорският омбудсман Надежда Чакърова проведе открит „Урок по конституция“ за младите хора в Стара Загора

Старозагорският омбудсман Надежда Чакърова проведе открит „Урок по конституция“ за младите хора в Стара Загора

Актуално

Старозагорският омбудсман Надежда ЧакъроваНа 16.04.2019 година в Стара Загора се проведе открит „Урок по Конституция”, който е част от инициативите на Народното събрание на Република България във връзка с достойното отбелязване на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция, към които с писмо до председателя на Парламента г-жа Цвета Караянчева се присъединиха като партньори местните Омбудсмани в страната. Ученици от много училища в града, училищни съвети, Младите омбудсмани на Стара Загора и Общественият съвет, Младежкият общински съвет се запознаха с мултимедийната презентация, предоставена за открития урок от Парламента.

„В Търновската конституция е записано за първи път основното право на гражданина "робът, който стъпи на българска земя, свободен става“, също че демокрацията не е даденост, а ценност, която трябва да пазим и защитаваме“ – с тези думи откри събитието Надежда Чакърова. Правният сътрудник и историк Георги Туртуриков разказа исторически и любопитни факти за Учредителното събрание и приетия на днешната дата преди 140 години Основен закон на страната.

Откритият „Урок по Конституция“ се проведе със съдействието на Община Стара Загора в зала „П.Р.Славейков”, на кмета Живко Тодоров, на председателя на ОбС – Стара Загора Таньо Брайков, който приветства учениците за интереса към историята на Конституцията и правната култура. 

Присъстваха зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев, Красимир Червилов, председателят на ПК Култура към ОбС Милена Желева, началник отдел Държавен Архив Галинтин Караславов, който покани присъстващите да видят оригинали на място в архива, председателят на РС Стара Загора Милена Колева, на РИО, директори на училища и др. Учениците останаха удовлетворени от новите познания за най-демократичната Конституция, с основен принцип и върховенство на човешките права и свободи, които трябва да ценим и защитаваме.

001

Още новини