Начало Новини Актуално Старозагорският кмет приел да смени модела на управление, запазва партийна подкрепа

Старозагорският кмет приел да смени модела на управление, запазва партийна подкрепа

Актуално

ГЕРБ изброи няколко конкретни слабости в управлението на кмета проф. Светлин Танчев, той е обещал стилът му да стане по-прозрачен и отворен към хората, с което съхранява подкрепата за себе си. Така накратко може да се резюмира резултатът от срещата между градоначалника и областното и общинското ръководство на ГЕРБ в понеделник вечерта.

Развръзката от тази среща бе очаквана с голям интерес от медиите, които рядко имат възможност да разговарят директно с най-високия представител на местната власт.
„Тази среща не беше необичайна или плод на спонтанно хрумване в последния момент. Ние провеждаме интензивни срещи с гражданите и нормално бе да сведем до знание на управата какво те открояват като слабости и какво одобряват“, разясни старозагорският общински председател на ГЕРБ Емил Христов.
„Не се боим да си признаем грешките, нито да чуем критика, а с ваша помощ оттук нататък ще работим достатъчно добре за развитието на града“, увери Христов журналистите.

Няколко конкретни акцента от забележките на ГЕРБ открои депутатът Живко Тодоров. От ГЕРБ наблегнали на прозрачността и откритостта в действията на Общинската администрация - въпрос, към който избирателите са остро чувствителни. Прословутото електронно устройство върху вратата на секретарката на проф. Танчев отдавна боде очите на управляващите и те неколкократно са поставяли въпроса за премахването му. Този затруднен достъп носи негативи на администрацията, натъртват от ГЕРБ. Ответното обяснение било за често струпване на много хора, които желаят лично да запознаят кмета с болежките си и което понякога му попречвало да работи. Компромисният вариант, който се очаква, е устройството да работи по 2-3 часа дневно, а през останалата част от деня достъпът до кабинета да е по-улеснен.

По време на разговора между кмета Танчев и ръководството на ГЕРБ в Стара Загора е бил засегнат и въпросът за дългосрочния общински дълг от 7 млн. лева, който местната управа възнамеряваше да изтегли за финансиране на инвестиционни проекти. Проекторешението бе внесено на заседанието на Общинския съвет на 28 октомври, но още преди гласуването на дневния ред вносителят го оттегли.
В този вид този заем не може повече да влиза на сесия и предложението трябва да бъде преработено, за да отговаря на реалностите, категоричен бе Живко Тодоров. Администрацията вероятно ще поиска позволение за заем от не повече от 2-3 млн. лева, които да се харчат приоритетно по проекта за разхубавяването на "Железник" и за нищо друго.

От ГЕРБ остро настояли, когато някой чиновник допусне грешка, да бъде съответно обявен и санкциониран. Когато нещата не вървят, трябва да има промени, убедени са десните депутати.
Те са отчели като грешка и факта, че веднага след изборите преди 3 години не е било формулирано по-отчетливо наследството на предшественика на Танчев д-р Евгений Желев.
„Трябваше да оповестим какво точно заварихме в Общината: и хубавите неща, и недостатъците“, отчита със съжаление общинският лидер Емил Христов.
Депутатите и той изложили пред кмета Светлин Танчев конкретни предложения на старозагорци за техните квартали и населени места, и получили уверение, че някои идеи ще бъдат включени в бюджета догодина.
„Ясно е, че в условията на криза не всичко ще стане факт, но ще се вслушваме в исканията на хората“, подчерта Емил Христов. Като аргумент в полза на откритостта на новото общинско ръководство, той посочи, че събранията, които ГЕРБ провежда по квартали и малки населени места, са открити и за хора, които не членуват в ГЕРБ.
„Очакваме повече действия от администрацията, повече откритост, повече чуваемост за хората, крайни решения като сваляне или вдигане на подкрепа не вземаме, защото те не са в интерес на никого“, обобщи в заключение Живко Тодоров. Няма значение дали нещо добро ще се направи на втората или третата година от мандата, важното е да се случи, отби той упреците, че се действа със закъснение.

Информация: вестник Новината

 

Коментар на вестник Новината:

Някакси твърде предпазливо прозвучаха критиките на ГЕРБ към кмета на Стара Загора Светлин Танчев.
Да не говорим, че забележките в стил "дай да кажем нещо, колкото да не е без хич" идват малко късно.
Чак сега ли - по-малко от година преди края на мандата, партията се реши да признае, че не харесва пропускателния режим при кандидата й, спечелил вота за кметския стол. Ами то това устройство цъфна на вратата още когато в ушите на избирателя силно отекваха предизборните обещания за прозрачност и откритост.
Позакъсняло идва и откровението, че срещите на кмета с медиите са съвсем нарядко. Има-няма два пъти в годината, а пък интервютата се дават писмено.
Чак когато народът и журналистите свикнаха с въведените от кмета Танчев общински порядки, партията ГЕРБ развя предизборните приказки за прозрачност и откритост. Само че, ако хората на Бойко Борисов в Стара Загора вярват, че промяна ще има, то народът - едва ли.
Защото пред народа досега рядко някой е опровергавал приказката, че едно нещо както тръгне, тъй върви.

Още новини