Начало Новини Актуално Старозагорският художник Валентин Дончевски спечели специализация в Mеждународния център Сите-де-з-ар

Старозагорският художник Валентин Дончевски спечели специализация в Mеждународния център Сите-де-з-ар

Актуално
Валентин Дончевски

Старозагорският художник Валентин Дончевски самo преди дни спечели  специализация в ателиетата на Международния център "Сите-де-з-ар" Кунстлерхауз - Швандорф, Германия. Той се пребори за престижната награда в конкурс, в който участваха 60 творци от страната. Дончевски е един от двамата живописци, които в продължение на месец и половина ще рисуват в ателиетата на Швандорф.

Миналата година Дончевски спечели същия конкурс, само че тогава бе за двумесечна специализация във френската столица. Победителите бяха обявени на 15 ноември при откриването на изложбата на ул. “Шипка“ 6 в столицата.
"Явих се на конкурса с три картини от изложбата ми "Чуй петела", която показах в столицата миналата есен", сподели пред "Новината" Вальо.
Конкурсът за специализация в "Сите ентернасионал де-з-ар" е един от най-дълго запазилите се и извоювали си престиж и значимост конкурси за пластични изкуства в България.

Тази година се навършват 35 години, откакто той се провежда от страна на СБХ. Издържала на годините, надпреварата е с обновен и допълнен статут. През следващата година (само еднократно) избраните кандидати за "Сите де-з-ар" ще бъдат 10, за разлика от миналите години, когато специализантите бяха 12, за Швандорф ще бъдат двама, което е за трета година, а към това ще бъде обявена нова награда за жена-художник – за пребиваване в Бавария по спогодба с мюнхенското дружество на жените художнички (ГЕДОК), поясниха от ръководството на СБХ.

„Сите де-з-ар“ съществува като международна резиденция за хора на изкуството в Париж от 1965 година. Инициативата за създаването му е подета от Фондация „Сите де-з-ар” през 1957 г., когато комитет, включващ Андре Малро - министър на културата на Франция, Феликс Брюно - министър на външните работи на Франция, кмета на град Париж, представители на община Париж и др., поставят началото.
България е поканена и се включва в инициативата. Още от самото начало в Париж има български автори, от 1975 г. за конкурса отговаря Съюзът на българските художници.

Информация: вестник Новината

Още новини