Начало Новини Актуално Старозагорският евродепутат Илиана Иванова се обяви срещу дискриминацията на пазара на труда в ЕС

Старозагорският евродепутат Илиана Иванова се обяви срещу дискриминацията на пазара на труда в ЕС

Актуално

"Призовавам Европейската комисия да координира с държавите-членки възможно най-бързо премахване на ограниченията и създаването на един наистина свободен пазар на труда с равни права за всички европейски граждани." За това апелира по време на пленарното си изказване в първия ден от пленарната сесия в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова.

"Свободното движение на хора и в частност на работниците е една от основните свободи на ЕС, един от стълбовете на единния пазар. Въпреки това редица държави-членки продължават да ограничават достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари" - отчете Илиана Иванова, като подчерта, че това е проява на дискриминация на базата на националност. Запазването на тези ограничения за работниците от новите държави членки води до аномалии на пазара и противоречи на принципа на недискриминация, залегнал още в учредителните договори, като нанася много сериозни вреди на имиджа на ЕС, е мнението на евродепутата Иванова.
"Аргументите за запазване на ограниченията са против пазарната логика, особено по време на криза", заяви още в изказването си българският евродепутат.
Еврокомисарят по трудовата заетост, социалната политика и равните възможности - Владимир Шпидла - също подкрепя подобна политика. В края на миналия месец при представянето на доклад на тема "Заетостта в Европа" той защити правото на европейските граждани да работят без териториални ограничения, пише вестник Старозагорски новини.
Рестриктивните мерки бяха въведени като временни през 2004 год., с цел да не се стигне до големи емигрантски вълни от страна на новоприети страни към някои от 15-те "стари" страни-членки. След присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. тези ограничения важат и за тях. Към момента ограничения все още прилагат Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, а от края на 2008 г. и Великобритания. Положителен знак за България е, че редица страни вече премахнаха ограниченията. Това са Дания, Ирландия, Португалия и Унгария. Гърция и Испания, страните, в които има най-много българи, също отвориха трудовите си пазари.
Родената в Стара Загора Илиана Иванова е член на комисията по бюджетен контрол и на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-председател на специалната комисия по финансовата, икономическа и социална криза, заместник-член на комисията по икономически и парични въпроси и заместник-председател на делегацията на ЕП за връзки с Китай.

Още новини