Начало Новини Актуално Старозагорският депутат от ДСБ Иван Иванов: Увеличаване цената на тока по време на криза е безумие

Старозагорският депутат от ДСБ Иван Иванов: Увеличаване цената на тока по време на криза е безумие

Актуално

"Смятам, че няма основание от 1 юли да бъде повишавана цената на електроенергията. Ако се запушат всички течове в енергетиката от ниво доставка на суровини за производство, през генериращи мощности, пренос и електроразпределение, аз Ви уверявам, че цената на ел.енергията не само че трябва да се запази, но може и да бъде намалена."

Това заяви вчера по време на брифинг народният представител от Старозагорски избирателен район Иван Иванов, помолен от "Старозагорски новини" да коментира направени и публикувани изчисления на ДКЕВР за 5% увеличение на цената на тока от 1 юли т.г. Депутатът беше категоричен, че първата му работа, след като се прибере в София, е да пита председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев защо се иска това повишение. Според Иванов, аритметиките на регулаторния орган са направени по доста странен начин: "Рязко се повишава цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", а в някои от топлоцентралите малко се намалява и в този микс се стига до 5% увеличение. Затова моят конкретен въпрос към комисията ще бъде: реална ли е била досега цената, по която се е продавала електроенергията от АЕЦ "Козлодуй"? Ако не е била реална, кой е дал право на предишния състав на ДКЕВР да определя такава ниска цена и как тя е била компенсирана?"

Идната седмица в НС се очаква да бъде направено изслушване на председателя на ДКЕВР, ръководствата на основните електрогенерираци мощности и на "Мини Марица-изток" дали цената, по която НЕК изкупува ел.енергия от най-голямата българска топлоцентрала ТЕЦ "Марица Изток 2", също е реална. Изслушването ще бъде по настояване на Иван Иванов пред председателя на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Досега държавната топлоцентрала имаше най-ниската изкупна цена (от страна на НЕК) след АЕЦ "Козлодуй", за разлика от  други ТЕЦ-ове.
"Не може ДКЕВР да определя цена под нормалните разходи. Цената трябва да бъде разходно ориентирана, плюс определена печалба за енергийното дружество, без значение дали е АЕЦ, ТЕЦ 2 и т.н. Явно има някакъв абсурд в калкулацията досега, но не знам дали в момента това, което се прави от ДКЕВР, не е също така абсурдно нагласено - в проценти, за да бъдат удовлетворени хора, които са в този сектор", каза Иванов и определи като безумие готвеното увеличение в цената на тока по време на криза. Пред медиите депутатът изрази умерен оптимизъм, че от 1 юли няма да се стигне до енергийната секира за домакинствата, дребния и средния бизнес, заради демонстрирана от страна на ГЕРБ воля нещата в енергетиката да се променят. А дали управляващата партия ще устиска, щяло да стане ясно след месец.

Още новини