Начало Новини Актуално Старозагорският депутат Живко Тодоров: В Израел обсъдихме засилването на партньорството в търговията, туризма и борбата

Старозагорският депутат Живко Тодоров: В Израел обсъдихме засилването на партньорството в търговията, туризма и борбата с тероризма

Актуално

Увеличаването на взаимния стокооборот между България и Израел, засилването на туристическия пътникoпоток от близкоизточната държава към страната ни и взаимното сътрудничество в борбата срещу тероризма са били основните цели на посещението на българската държавна делегация начело с премиера Бойко Борисов в еврейската държава в началото на седмицата.

Това съобщи вчера за областния всекидневник старозагорският депутат от ГЕРБ Живко Тодоров, зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана, който бе включен в състава на нашата делегация, завърнала се от Израел във вторник вечерта, пише вестник Старозагорски новини.
"Основно разговорите ни с домакините бяха от търговско естество. Докато през 2008 год. стокообменът между България и Израел е бил с обем от 125 млн. долара, то статистиката отчита, че през 2009 год. той е намалял. Данните сочат, че за първите девет месеца на миналата година взаимният ни стокообмен е на стойност 70 млн. долара, което е негативна тенденция. Обсъдихме с домакините мерки за засилване на икономическото сътрудничество, за привличане на повече израелски инвестиции у нас. Освен това считаме, че има добри възможности да бъдат привлечени повече израелски туристи, които да почиват у нас, отчитайки и факта на съществуване в Израел на голяма общност от български евреи. Партньорството в борбата срещу тероризма и засилването на полицейското сътрудничество бе третата тема от разговорите ни. Израел е държава, която има опит в това отношение, намира се в традиционно сложен регион, а от гледна точка на българската национална сигурност ние имаме интерес опасността от ислямския тероризъм да бъде държана далеч от нашите граници. В същото време изразихме и позицията на България, която е и позиция на Европейския съюз, че близкоизточният мирен процес трябва да продължи на масата на преговорите", информира Живко Тодоров.
Освен с президента, премиера и спикера на Кнесета, българската делегация се е срещнала с лидера на основната опозиционна партия в Израел КАДИМА - Ципи Ливни, бивш външен министър на еврейската държава, информира още Живко Тодоров.

Още новини