Начало Новини Актуално Старозагорските села ще получат 700 000 лева за ремонти

Старозагорските села ще получат 700 000 лева за ремонти

Актуално
Живко Тодоров и Емил Христов

В бюджета на община Стара Загора за 2012 г.са предвидени общо 700 000 лв. за селата, като принципа, по който ще се разходват, ще бъде от големите села към малките, за извършване на по-големи ремонти. Нашият подход е да се заделят по-сериозни суми за по-малък брой села в общината, по-целесъобразното им изразходване за поддържане на инфраструктура, асфалтиране на улици и пътища, изграждане на тротоари и благоустрояване.

Това каза по време на редовната месечна работна среща с кметовете и кметските наместници на населени места в общината кметът Живко Тодоров, информираха от пресцентъра.

Отпуснатата субсидия от близо 500 000 лв. за ремонти на четвъртокласната пътна мрежа тази година ще бъде насочена за възстановяване на пътя Колена - Люляк, където перманентно се свличат земни маси върху пътното платно, поясни Тодоров.

Освен тях в бюджета на общината за селата са предвидени над 1,5 млн. лв. за осветление, чистота, заплати и осигурителни плащания. По думите му сред първите 17 села, в които ще се извършат ремонти са Хрищени, Дълбоки, Богомилово и т.н.От 5 март започва кампанията по събиране на местните данъци и такси.

В тази връзка общинските служители ще посещават по веднъж кметските наместничества и по два пъти кметствата в общината, съобщи главният финансист Цанка Ганева. Тя увери присъстващите, че в културния календар за годината са залегнали и са получили финансиране инициативи в селата, които са смислени и ангажират съществена част от населението.

По време на срещата стана ясно още, че пенсионерски клубове по селата няма да бъдат закривани, предвидени са и средства за издръжката им в бюджета. За направените разходи във връзка със снегопочистването, освен отпуснатите в началото на годината 200 лв., са осигурени още по 200 лв. там, където има необходимост, съобщи кметът Живко Тодоров.

Той увери, че от назначените по програми на МТСП 130 души, в селата ще бъдат изпращани мобилни групи, които ще извършват дейности по озеленяване, косене на трева и почистване. До края на февруари ще бъдат снабдени с интернет селата Змейово, Ново село, Малка Верея и Ракитница.

Началник сектор Охранителна полиция Жеко Костов от Първо РУ Полиция представи 8-те закона, по които трябва да си взаимодействат полицията и органите на местната власт. Илиян Илиев, началник отдел Охранителна полиция при ОДМВР, представи възможностите на гражданите да участват в опазването на селскостопанското имущество, собствеността и обществения ред, чрез създаването на доброволни граждански формирования за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред.

Очаква се в скоро време взаимодействието между органите на МВР и местната изпълнителна власт да бъде регламентирана чрез наредба. Кметовете и кметските наместници бяха запознати с управлението на земите, пасищата, мерите и полските пътища от общинския поземлен фонд за селскостопанската 2012 година и с начините за комуникация при възникване на кризисни ситуации и тяхното управление.

В месечната работна среща участваха още секретарят на Община Стара Загора Цена Велкова и председателят на Общински съвет Емил Христов.

Още новини