Начало Новини Актуално Старозагорските предложения за десетте научни чудеса на България водят в класирането

Старозагорските предложения за десетте научни чудеса на България водят в класирането

Актуално

nauchnite chudesa bgПредложенията на Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора за участие в кампанията Десетте научни чудеса на България на БАН и в. Стандарт са в челните места на класирането, показват данните от вота.Откритието Браунов газ, което бе първата номинация на РАЦ Стара Загора, е убедително начело с 51.1% от гласувалите. Припомняме, че брауновият газ се получава при специална технология на разлагане на водата на водород и кислород, различен от електролизата.

 

От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света, така Юл Браун формулира сам своето откритие. Истинското име на Юл Браун (Yull Brown) е Илия Вълков, роден през 1922 г. във Варна. Въпросът за създаване на Брауновия газ му идва наум докато чете Библията, на 17 години. Любимата демонстрация на Юл Браун е да измине с кола 1600 км без гориво, само с бидон с 4 л вода и две Браунови батерии, които преобразуват водата в газ

Пламъкът на брауновия газ е с особени свойства: без да използва кислорода наоколо, той може да реагира и да топи всякакви материали - реже стомана като кашкавал, топи и споява, изгаря и разгражда радиоактивни и токсични отпадъци, прави от водата гориво, произвежда електричество, създава вода в пустинята, суши въглища, пречиства рудата и т. н. - безброй приложения във всички области на живота. При това пламъкът се държи като разумно същество - сам повишава или намалява температурата си според материала, който се поднася пред него. Тези свойства на газовата смес още не са разгадани и описани в научно издание.

Преобладаващото мнение на експертите в сектора е, че петролните гиганти няма да позволят широко приложение на това откритие... докато не се изчерпат газа и нефта.

Регионален академичен център Стара Загора номинира това откритие за конкурса Десетте научни чудеса на България, тъй като оценява огромния му потенциал, който може да промени разбирането ни за енергийните ресурси на планетата.

Второто предложение на старозагорския РАЦ е Халколитни медни рудници, Стара Загора – технологията, преобразила света преди 7 хилядолетия. В момента предложението е на трето място в класацията.

Третото предложение: Триканален спектрофотометър като част от Проекта на десетилетието ВЕГА (1984-1986) за изследване на Халеевата комета, разработен под ръководството на проф. Митко Гогошев, р-л на филиала на ИК БАН в Стара Загора, на когото скоро се чества 75 г. от рождението, заема за момента шесто място в класацията.

Срокът за гласуване за първия етап на кампанията изтече на 24 май.

Вчера в Българската академия на науките се проведе дискусия, на която бяха представени постъпилите предложения от цялата страна. Олег Стоилов, координатор на РАЦ Стара Загора и председател на ТПП – Стара Загора, участва във форума. Кампанията ще продължи с национално гласуване на номинираните на първия етап предложения. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония в края на годината.

По време на дискусията стана ясно, че бизнесът влиза в образованието. Бяха предложени варианти, при които фирми ще започнат публично-частни партньорства с училища, за да подготвят обучени кадри, способни да прилагат иновации. 

Старозагорецът проф. Николай Михайлов, председател на Съвета на директорите на Трейс Груп Холд подчерта, че строителният бизнес може да вземе под крилото си поне две средни строителни гимназии на принципа на публично-частното партньорство, тъй като те подготвят ръководните кадри за бранша. Предполага се, че като старозагорец Николай Михайлов ще предпочете една от тях да бъде местната Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия Лубор Байер.


 

 

Още новини