Начало Новини Актуално Старозагорските джипита - сред най-глобяваните

Старозагорските джипита - сред най-глобяваните

Актуално

Няма неглобен личен лекар през годината. РЗОК често ни глобява по формални признаци за неща, които не ощетяват нито Касата, нито пациентите, съобщи д-р Георги Бакоев, председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Според информацията на НЗОК, за 9-те месеца на годината са направени 3898 проверки в индивидуални и групови практики и най-много нарушения са констатирани в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Плевен. Да, наистина има и хора, които недобросъвестно изпълняват работата си, но това не е ежедневие. Откакто е създадено сдружението в Стара Загора, има 3-ма лекари, които поради тази причина са изключени, но не трябва заради дребни технически подробности да се налагат наказания. С РЗОК ние работим добре, но е необходимо преди да се глобява, да седнем, да разговаряме и тогава да се вземат решенията. Самият аз имах подобен случай и това ми дава основание да коментирам такава необходимост, е мнението на д-р Бакоев.

На завършилия преди дни извънреден лекарски събор общопрактикуващите лекари са предложили да се създаде орган за позитивен контрол, който да е от специалисти и да проверява добросъвестността на проверяващите от Касата, за да се избегнат формалните поводи за глоби. Естествено, личните лекари не сме против правилата и сме съгласни, че нарушителите трябва да се санкционират, но при доказана вина, категоричен е председателят на регионалната колегия. Той подчерта, че има общопрактикуващи лекари, които се страхуват от диспансерните пациенти и от профилактичните прегледи, за които често ги глобяват, но това е тяхно задължение и то трябва да се спазва.

Личното мнение на д-р Бакоев е, че те трябва да получават финансиране за извършени дейности. За първи път, уточни той, в бъдещия рамков договор НЗОК е признала, че здравноосигурените пациенти у нас са почти 6.5 милиона, а не с милион повече, както беше досега. Това означава, че отпуснатите средства ще се разпределят върху по-малък брой пациенти и така ще могат да се извършват повече дейности, особено за диспансеризираните болни, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини