Начало Новини Актуално Старозагорските джипита решават за протестите в сряда

Старозагорските джипита решават за протестите в сряда

Актуално

На общо събрание в сряда в Стара Загора членовете на Старозагорската асоциация на общопрактикуващите лекари от цялата област ще вземат решение кога и как да започнат протестите, информира председателят д-р Георги Бакоев. За разлика от колегите - семейни лекари в София, Ямбол и Шумен, които спират да преглеждат от днес, ние ще анализираме ситуацията в отговор на писмото, получено от Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари с указание за подготовка на протестни действия, допълва д-р Бакоев.

Според колегите им поводът за протести ще бъдат забавените плащания за януари, но причините са много и по-дълбоки. Почти шест месеца джипитата не са получавали доплащанията по потребителската такса на пенсионерите, след като Министерството на здравеопазването е прeвело още от 11 декември м.г. над 3 милиона за прегледите на пенсионери и болни, които Касата трябва да поеме. НЗОК съвсем нерегламентирано предлага промени в Наредбата за профилактични прегледи, като лишава всеки пълнолетен български гражданин от възможност за пълноценен скрининг на социалнозначими заболявания. Джипитата недоумяват защо вече четвърти месец се просрочват плащанията на лекари, стоматолози от доболничната помощ, с което се нарушават грубо Националният рамков договор и Законът за здравното осигуряване, пише вестник Старозагорски новини.
"Категорично не приемаме постоянно да се молим на някого, за да получим необходимото ни лечение като пациенти и възнаграждение за положения труд като лекари! Не приемаме подхода на "Наглите" да бъде водещ в здравеопазването. Не приемаме да се поставя равенство между реформа и спестяване на пари от здравето на хората", се казва в писмото на УС на Националното сдружение.

Още новини