Начало Новини Актуално Старозагорските бани останаха без минерална вода. Затворен е кранът и на последния, 6-и сондаж

Старозагорските бани останаха без минерална вода. Затворен е кранът и на последния, 6-и сондаж

Актуално

Със заповед на директора на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Стара Загора, д-р Елена Канева обществената къпалня на Старозагорските минерални бани е затворена. Спряна е лечебната вода и на още два обекта в курортното селище - комплексите Калиста и Грьоди.

Пресъхнала е и външната чешма на банята, от където старозагорци си пълнеха шишета и туби, уточнява вестник Старозагорски новини.
Причините за крутата мярка е проверка от 1 август, когато във водата са констатирани болестотворни микроорганизми, които могат да причинят чревни разстройства. Пробите са взети от три места - от мъжката и женската къпални и от външната чешма. Резултатите са показали отклонения по микробиологични показатели, но все още не е ясна причината за това.
От РИОКОЗ информираха, че са издали предписания на Община Стара Загора за незабавно почистване и крайна дезинфекция на водоема и водопроводните тръби. От здравната инспекция уточниха, че работата вече е започнала, а след приключването й ще бъдат взети нови проби за анализ. Най-лошата новина ще бъде, ако замърсяването започва от самия сондаж.
Припомняме, че от край на 2007 г. на Старозагорските бани функционира само сондаж No 6, същият, който в момента е спрян. Останалите три не се ползват пак поради микробиологични замърсявания. На няколко пъти след спирането им бяха направени опити да се установи източникът на наднормените болестотворни микроорганизми, но те не се увенчаха с успех. Подземните води са държавна собственост и за тях на територията на Старозагорска област отговаря "Басейнова дирекция" - Пловдив. От там обаче няма информация какво е направено досега и какво трябва да бъде направено, за да се реши проблемът.

Още новини