Начало Новини Актуално Старозагорски ученици участваха във форум Младежка безопасност

Старозагорски ученици участваха във форум Младежка безопасност

Актуално
Стара Загора

Представители на 19 училища от Стара Загора се включиха във форум Младежка безопасност. Проявата се организира за шести пореде път от Младежки общински съвет, Младежки дом и ОД МВР – Стара Загора, съобщиха инициаторите.

В нея участваха зам.-областният управител Галина Стоянова, зам.-кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев и началникът на РУ Полиция – Стара Загора Петко Петков.
Ние вярваме, че всички възрастни във и извън тази зала искат децата и младите хора да се чувстват добре и разбират, че затова те трябва да са не само здрави и нахранени, но и да се чувстват защитени. Чувството за сигурност е сред най-важните човешки потребности, особено това важи за децата. Ние сме уверени, че институциите разбират това и ще направят всичко възможно да ограничат или премахнат условията, които пораждат у нас страх или притеснение в училище или в местата, в които се забавляваме, заяви кметът на Млада Загора Денис Димитров при откриването на форума.
Събитието започна със скеч, чрез  който участниците в комисията по превенция към МОС представиха един от характерните проблеми в своето ежедневие – безсмислената и немотивирана агресия. Това бе тема на и голяма част от изказванията на представителите от различните училища, които наред с традиционно поставяните проблеми на уличната маркировка, осветеността на училищните дворове и нуждата от засилено полицейско присъствие, изведоха нови рискове – нарушената комуникация между родители и деца и нетолерантността между различните младежки субкултури.  Като особено наболели бяха разисквани проблемите, свързани с неправилното паркиране на автомобили по тротоарите и бездомните кучета.
Част поставените въпроси, получиха отговор от представители на отговорните институции: Община – Стара Загора, Отдел за закрила на детето и ОДМВР – Стара Загора.
В следващите дни  Младежки общински съвет ще обобщи резултатите от дискусията и ще изпрати направените на форума предложения до институциите, ангажирани с дейности по гарантиране сигурността на децата.
Младежките инициативи ще продължат на 13 и 14 ноември, когато доброволци от МОС ще проведат традиционната кампания Мисли за мен, когато шофираш.

Още новини