Начало Новини Актуално Старозагорски ученици се включиха в международна природозащитна инициатива

Старозагорски ученици се включиха в международна природозащитна инициатива

Актуално
Стара Загора

Пет класа от български училища, сред които и от Стара Загора, се включиха в старта на международната природозащитна инициатива Европейски училища за жива планета на WWF и фондация ERSTE в Австрия. Общо 32 учители и ученици от България и 7 други европейски държави се събраха за една седмица в своеобразна академия за ученици и учители.

До края на учебната година класовете трябва да осъществят свои природозащитни проекит, които засягат темите Екологичен отпечатък и Дунав. След това ще бъдат номинирани най-добрите проекти. През последните две учебни години учениците организираха дни на рециклирането заедно с общините, изложби, театрални постановки и кампании "от ученици за ученици", обясни Барбара Таушер, ръководител на програмата за природозащитно обучение на WWF Австрия, съобщиха организаторите. Очакваме с интерес да видим какви интересни идеи ще бъдат осъществени тази година.
Общо 32 учители и ученици от България, Хърватия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна взеха участие в едноседмичната академия за ученици и учители в Илмиц, в австрийската област Зеевинкел. Чрез семинари и занимания на открито екопедагозите на WWF и експерти по опазване на природата представиха пред децата и техните класни ръководители двете теми на проекта Дунав – живата връзка на Европа и Екологичният отпечатък – глобалният ефект от потреблението. „Основният фокус по време на академията беше активната гражданска позиция, подчерта Барбара Таушер. Искаме да покажем на учениците възможности да действат активно, да изразяват мнението си на публични места и да мотивират останалите да взимат участие. Учителите подкрепят учениците си в ролята на наставници по проекта. Идеите и реализацията се измислят изцяло от учениците.
Напредъкът по природозащитните проекти може да се види в интернет блога на http://schools.foralivingplanet.eu. Там класовете ще поддържат дневници, ща качват снимки и видео за проектите и ще обменят идеи. Всеки може да коментира работата им по проектите.
Фондация ERSTE участва в инициативата Европейски училища за жива планета, за да обогати трансграничните образователни проекти със сериозен природозащитен елемент, обясни Борис Марте, член на борда на фондация ERSTE. Подкрепата за образованието показва, че взимаме насериозно бъдещето на Европа. Развиването на чувствителността за екологичните проблеми в международен проект е ценен опит и за младите хора, и за учителите им.
Европейски училища за жива планета се проведе за първи път през учебната 2008/09 година. Оттогава са се включили 55 класа от 10 европейски държави, като около 1500 ученици между 12 и 17 години работиха по еко проекти. Тази година участват училища от Варна, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Кюстендил.

WWF
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата. http://wwf.bg

Фондация ERSTE
Фондация ERSTE работи в Централна и Югоизточна Европа. Заедно със своите партньори тя работи по дейности за общественото добруване. Основана през 2003 г., тя започва да работи две години по-късно, като развива 3 програми: социално развитие, култура и Европа. Фондация ERSTE е юридически наследник на 190-годишната Първа австрийска спестовна каса, която е първата австрийска спестовна банка. Като основен акционер фондация ERSTE осигурява бъдещето на Erste Group като независима компания и инвестира дивидентите в подкрепа на общественото добруване. Това прави фондация ERSTE уникална институция в Централна и Югоизточна Европа.  http://www.erstestiftung.org

Още новини