Начало Новини Актуално Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Старозагорски ученици се срещнаха със своя патрон проф. Минко Балкански

Актуално

Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи Проф. Минко Балкански в Стара Загора се срещнаха днес с патрона на своето училище. Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години. Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за д-р хонорис кауза на СУ Свети Климент Охридски, Американския университет, НБУ и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната, където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета Пиер и Мария Кюри. След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си Миню Балкански , както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден Стара планина.

В залата на школото дойдоха 52 ученици, които се обучават в две паралелки по специалности от професията Приложно програмиране и Системно програмиране. Спомням си как изглеждахте на 15 септември м. г. и се радвам, че сега имате възможност да видите на живо човека, чието име носи гимназията. Създаването на училището бе голямо предизвикателство за града и страната, беше голям проблем да стигнем до това решение. В основата на всички провокации бяха провежданите обучения с Любомир Любенов, който успява да поддържа изграждане на отношение към математиката. С решение на кмета идеята да се работи с подрастващите прерасна в идея да се създаде това училище. Хубаво е, че получихме финансиране и все още с плахи стъпки вървим към създаването, и приема. Досега имаме две паралелки, тази година сме заложили също две, чакаме в новото училище да се създадат условията, за да можем да привличаме и да предлагаме различни форми на обучение, обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности. Тя припомни, че идеята да се именува новото образователна структура на името на проф. Балкански е на Съвета на мъдреците към училището.

Трябваше да извървим тази дълга сага, защото за нас е много важно училището с идейния замисъл за създаването му, има необходимост от име, което да го представлява. Учениците не са информирани какво означава това име в международен мащаб и научните среди. Вие всички трябва да бъдете горди, че ще учите в това училище. Това име да ви води като пътеводна звезда и да стигнете до такива висини да имате една частица световно признание в науката, пожела Сотирова. Тя благодари и на Комисията по образование в Общински съвет за подкрепата.

Аз не разбирам какво точно става, но зная , че е нещо необикновено. Щастлив съм да бъда с Вас както обикновено се срещам с ученици и се радвам да говорим, очаквам въпроси и ще отговоря с най-голямо удоволствие, каза проф. Балкански.

Учениците му задаваха въпроси свързани с пътя му към познанието, с положителните страни на обучението в чужбина и у нас, с възможностите на човека за постоянно самоусъвършенстване.

От името на Фондация Миню Балкански, бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански Устрем и воля и В защита на алтруизма.

Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата 1000 причини да се гордеем, че сме българи, с която постави основата на библиотеката в школото. Колегата и Петър Желязков днес връчи награда на Иван Канев, ученик показал най-добър успех и прославил училището.

Още новини