Начало Новини Актуално Старозагорски ученици представиха България в Евроскола (видео)

Старозагорски ученици представиха България в Евроскола (видео)

Актуално

старозаагорски ученици Евроскола24 ученици от Професионалната гимназия по електроника Джон Атанасов в Стара Загора представиха достойно България с участието си в програмата Евроскола в Европейския парламент Луиз Вайс в Страсбург, Франция. Присъстваха общо 466 ученици от 21 държави от Европейския съюз.

Учениците участваха в парламентарна сесия на Младежкия европейски парламент, като разискваха и гласуваха по теми за бъдещето на Европейския съюз. Те бяха разделени на 6 работни групи, като във всяка от тях имаше по 4 представители от участващите държави. Разисквани бяха следните теми:

  •  Околна среда и възобновяеми енергийни източници
  •  Свобода на информацията и гражданска култура
  •  2013 година – Европейска година на гражданите
  •  Бъдещето на Европа
  •  Селскостопанска политика
  •  Миграции и интеграция

Учениците от ПГЕ Джон Атанасов се представиха успешно по време на разискванията на пленарното заседание и в работните групи. В групата с тема Свобода на информацията и гражданска култура ученикът Владислав Рашков от 11 клас бе избран за лидер/говорител на групата. Той участва в президиума, като представи резултатите от дебатите в групата пред всички участници в заключителното заседание и отговори на зададените въпроси по темата. Предложенията на представената от него група бяха приети. Евроскола беше закрита с химна на Европейския съюз и дефиле на знамената на страните участнички.

На 02.02.2013 г. в град Пловдив се проведе третото регионално състезание Евроскола за училища от областите Пловдив, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Отбори от по 5 ученици от 20 училища се състезаваха за спечелване на квота за участие в програмата Евроскола на Европейския парламент. Учениците демонстрираха своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и доброто владеене на един от трите работни езика в Евроскола – английски, френски, немски.

От Стара Загора участваха три отбора – от ПГЕ Джон Атанасов, ГПЧЕ Ромен Ролан и ПГОХ Райна Княгиня. Квота спечели отборът на Професионална гимназия по електроника Джон Атанасов.

За програмата Евроскола на Европейския парламент

Програмата Евроскола има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни от ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа в рамките на Младежкия европейски парламент, като разискват и гласуват въпроси от интерес за Европейския съюз.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в заседания на комисиите и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в Европейския парламент в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи.

От 2006 г. насам, повече от 65 български училища и над 1 200 български младежи са участвали в програмата Евроскола.

Отборът на ПГЕ Джон Атанасов от Стара Загора

Отборът на ПГЕ Джон Атанасов от Стара Загора по време на Евроскола в Страсбург

Още новини