Начало Новини Актуално Старозагорски следовател получи най-високото отличие на ВСС

Старозагорски следовател получи най-високото отличие на ВСС

Актуално

Завеждащият Окръжно-следствен отдел в Окръжна прокуратура - Стара Загора, Иван Петков Терзиев е награден от Висшия съдебен съвет (ВСС) с Личен почетен знак I степен - златен. Най-високото отличие на ВСС, което досега не е получавал нито един старозагорски магистрат, е връчено на Терзиев във връзка с неговата 65-годишнина и предстоящото му пенсиониране на 5 януари 2010 г. (на основание чл.165, ал.1, т.1 ат Закона за съдебната власт - заради ненавършена възраст).

По решение на ВСС Личният почетен знак I степен е присъден на Иван Терзиев за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Златното отличие и парична награда в размер на основно месечно възнаграждение са му връчени на 17 декември по време на тържествено заседание на ВСС. Със същото отличие са удостоени още двама магистрати: съдия от Върховния касационен съд и прокурор от Апелативна прокуратура - Пловдив. Личен почетен знак II степен - сребърен е връчен на прокурор от Апелативна прокуратура - Бургас, а още 8 магистрати са получили благодарности и грамоти.
Иван Терзиев има 40-годишен стаж като следовател. След завършването на Юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски" кореняк заралията е разпределен като следовател в Казанлък, след което стана началник на следствено отделение. През 1991 г. се връща в родния си град като зам.-началник на отдел "Следствен" при МВР - Стара Загора. Впоследствие става началник на отдела и директор на Окръжна следствена служба, която оглавява до юли т.г., когато с промяната на Закона за съдебната власт следствието преминава към прокуратурата. Семеен е, с две деца, които обаче не поемат по утъпкания път на баща си, а избират икономическата професия.
Вчера пред "Старозагорски новини" Иван Терзиев сподели, че след пенсионирането си на 5 януари догодина ще отиде в "тихото пристанище на всеки магистрат", тоест ще стане адвокат. Това е ново предизвикателство пред носителя на най-високото отличие на ВСС, но с натрупания 40-годишен опит той се надява, че ще успее да се справи.

Б.р. "Старозагорски новини" честити на Иван Терзиев високото отличие и му пожелава здраве, бъдещи професионални успехи с адвокатската тога и много клиенти.

Още новини