Начало Новини Актуално Старозагорски съдии - против предсъдебните доклади

Старозагорски съдии - против предсъдебните доклади

Актуално

Евpопейски проект, свързан с въвеждането на електронен мониторинг и предсъдебни доклади в пробационната служба, беше представен пред старозагорските магистрати вчера. От изнесената информация стана ясно, че предсъдебните доклади, които ще се изготвят от пробационни служители безпристрастно и професионално, ще сочат причините едно лице да извърши престъпление и ще предлагат действия, за да се намали рискът от следващо нарушение на закона.

Според председателя на Районен съд - Стара Загора, Росен Чиликов обаче докладите не могат да бъдат доказателства в съда, защото съдържат само изводи, пише вестник Старозагорски новини. В случай, че те бъдат поискани от него, това дава основание на подсъдимия да поиска отвод, защото съществува вероятност съдът да е предубеден. Тези доклади трябва да се внасят в съда от прокуратурата, защото прокурорът може да прецени кога наказанието ще е пробация - коментира още Чиликов.
Съдията в Окръжен съд - Стара Загора, Татяна Гьонева заяви, че няма нищо против предсъдебните доклади, но предпочита всичко да бъде изяснено в досъдебното и съдебното производство.
На срещата беше представена и радиочестотна гривна за следене на осъдените на пробация. В България вече има поставени 10 такива, но в Стара Загора още няма. Те се монтират на глезена, ударо- и водоустойчиви са, от тях не се получават алергии. Гривната е снабдена с предавател, а каишката с оптична нишка, която ако се прекъсне, се подава информация към устройство, монтирано в дома на правонарушителя. Това устройство подава сигнал към централата, от където пробационният служител веднага реагира. В централата могат да се приемат и сигнали кога правонарушителят се е прибрал в дома си, спиране на тока, както и ако батерията на гривната се е изтощила.

Още новини