Начало Новини Актуално Старозагорски роми ще срещат празника в евангелистки църкви

Старозагорски роми ще срещат празника в евангелистки църкви

Актуално

Пъстри яйца, козунаци, курабии и... печено агнешко ще има на традиционната великденска трапеза в много от домовете на ромите в старозагорския квартал "Лозенец". Там няма православна християнска църква, но авангелистките са повече от 20, уточни за медията ни Ганчо Илиев, жител на "Лозенец" и председател на сдружение "Свят без граници".

В много от домовете, където живеят по-възрастни жени, се месят козунаци и се правят курабии, но по-младите предпочитат готовите, пише вестник Старозагорски новини.
По традиция семействата се събират заедно за празника. Ако има гурбетчии в чужбина, традицията повелява те да се върнат и да се наредят с всички край трапезата. Попитахме какво се е изгубило от традициите през годините. Г-н Илиев си спомни, че по разкази на негови близки, по това време - между Великден и Гергьовден, се стягали катуните на т.нар. "дървари". Става дума за ония хора, които през пролетта, чак до късна есен, си изкарвали прехраната по Балкана. Готвели се за път и тези, които са си спазарили някаква работа на полето в някой район на страната.
Сега обаче това е само история. Колкото да агнешкото, г-н Илиев пожела догодина то да присъства на повече ромски трапези за Великден.

Още новини