Начало Новини Актуално Старозагорски регион ще бъде препоръчан като туристическа дестинация пред световни агенции

Старозагорски регион ще бъде препоръчан като туристическа дестинация пред световни агенции

Актуално

България и Старозагорски регион ще бъдат препоръчани като атрактивни туристически дестинации на 60-та генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции, която ще се проведе през декември в Барселона. Това обяви в Стара Загора изпълнителният директор на асоциацията Кристин Фурние. Тя е специален гост на 2-дневния туристически форум, който се провежда на 13 и 14 октомври в областния град и в Казанлък.

Според проучване сред туристически агенции по света, България не е много известна и трябва да се положат много усилия да я направите видима за света. Това трябва да бъде национална политика, каза директорът на асоциацията.
По време на асамблеята МИЕЛ Травел - представителят на България в Световната асоциация на туристическите агенции, ще направи презентация и ще има директни срещи, за да популяризира вашата дестинация. Това, обаче, не е единствената форма. Нашата организация разпространява до своите членове регулярно информация и предложения за посещение на туристи в България. Страната ви заслужава да бъде добра туристическа дестинация и можете да разчитате на нас за постигане на целите, каза още Кристин Фурние.
Тя обяви, че когато се върне в Швейцария ще изготви доклад за Стара Загора и за проекта, с който регионът ще бъде популяризиран пред света.
Той е разработен от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, в партньорството на Агенцията за регионално икономическо развитие, общините, представители на туристическия бранш.
Осъществява се с активната подкрепа на Световната асоциация на туристическите агенции WATA и прякото съдействие на Туристическа агенция МИЕЛ Травел – представител на WATA за България. Проектът е под патронажа на Областния управител на Старозагорска област.
Сред акцентите на форума е кръглата маса на тема Кадрите в туризма в Старозагорски регион.
Липсват добре подготвен и квалифициран човешки ресурс. За целта трябва да се акцентира на езиковото обучение, на стажа, на контрола върху обучението, да се осъществи по-тясна връзка между бизнеса и образованието, каза председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Той обяви идеята за създаване на Асоциация за развитие на туризма в региона, която да обедини усилията на всички заитересовани страни. Зам.-кметът на областния град Велизар Балабанов заяви подкрепа и съдействие при нейното създаване и ефективно действие.
По време на кръглата маса Дария Мавродиева, директор на Център за учебно-тренировъчни фирми към Министерство на образованието, младежта и науката, заяви, че ще изпрати покани до 28 училища в Старозагорски регион с предложение за подготовка на кадри за туризма.
В рамките на форума ще бъде направена обиколка на Историческия музей в Стара Загора, където ще бъде представени туристическия потенциал на региона.
По време на коктейл на античната улица в Историческия музей Кристин Фурние връчи плакети на Световната асоциация на туристическите агенции на областния управител Йордан Николов и на кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев. Сертификати на асоциацията получиха Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Руменя Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие, Дария Мавродиева, директор на Център за учебно-тренировъчни фирми към Министерство на образованието, младежта и науката и Сребрена Делчева, управител на комплекси Форум и Уникато.
Поздравителни адреси до организаторите и участниците в туристическия форум изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и Пламен Минев - Дистрикт Гуверньор на Ротари - България.
На 14 октомври в Туристическия информационен център в Казанлък ще бъдат презентирани туристическите ресурси на гарад и на експозиция на казанлъшки занаятчии. Участниците ще посетят забележителните археологически обекти на Исторически музей Искра и в Долината на тракийските владетели.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора създаде и специализиран сайт, който ще представя възможностите за туризъм в региона на Стара Загора. Сайтът ще попълва информационните си ресурси и през следващите месеци.

{xtypo_alert}Туристическият форум се проведе със съдействието на: дружествата Загорка АД, ДЗИ, Стандард профил - България, Чахов, Глобал Гео, Бултех 2000, Верея пласт, Белведере, Тева, Димес 2000, Мандра Юлиево - Братя Господинови, агенция за недвижими имоти Рока, хотелите: Форум, Уникато, Палас, Мериан Палас, Зорница, Ефир, Сити, Орфей, комплекс Ягодите и атракционно заведение Балгаранъ и други. {/xtypo_alert}

Стара Загора

Стара Загора

Стара Загора

Кристин Фурние

 

Още снимки от събитията на 13 октомври 2009 г. в Стара Загора:

{xtypo_sticky}Презентации, изнесени по време на форума {/xtypo_sticky}

 


Още новини