Начало Новини Актуално Старозагорски пeнсионери пишат до Бойко Борисов

Старозагорски пeнсионери пишат до Бойко Борисов

Актуално

Призив обръщение до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и министъра на МТСП Тотю Младенов е изпратило ръководството на Гражданско сдружение "Българска асоциация на пенсионерите" - Стара Загора (СГ "БАП"). В него те правят конкретно предложение как и на кои представители от третата възраст да бъдат повишени пенсиите.

"Ние, пенсионерите, много добре разбираме, че световната икономическа криза и тази в България не е още преодоляна и социални компенсации трудно ще бъдат осъществени. Затова предлагаме следното:

На този етап да се увеличат ниските пенсии както следва:

1.    Пенсиите до 150 лв. да се увеличат с 35 лв.
2.    Пенсиите от 150 до 200 лв. да се повишат с 30 лв.
3.    Пенсиите от 200 до 250 лв. да се увеличат с 25 лв.
4.    Пенсиите от 250 до 300 лв. да се увеличат с 20 лв.
5.    Пенсиите от 300 до 350 лв. да се увеличат с 10 лв.
6.    Пенсиите над 400 лв. и максималната от 700 лв. да почакат по-добри финансови възможности на държавата до 2013 г.", се казва в призива-обръщение до тримата министри.
От ГС "БАП" предлагат също в близките две години пенсиите да станат в съотношение едно към три, информира вестник Старозагорски новини.
"Имаме стотици хиляди пенсионери, които са пенсионирани до 2005 г., а същите са бивши учители, служители, лекари, медицински сестри и фелдшери и сега получават 50% от пенсията на същите професии, които са пенсионирани след 2005 г. Те не са виновни за това и трябва да получават поне 80% от пенсиите на по-младите си колеги", настояват още от ГС "БАП".

Още новини