Начало Новини Актуално Старозагорски новини: Азотният смог изчезна... до другия петък

Старозагорски новини: Азотният смог изчезна... до другия петък

Актуално

Последните наднормени стойности на азотни оксиди, които са замерени от Автоматичната измервателна станция (АИС) на РИОСВ - Стара Загора, са от 22 часа на 29 ноември т.г. (неделя вечер) - 1.37 над ПДК. От тогава стойностите на атмосферния замърсител рязко са паднали надолу.

Както вече съобщи "Старозагорски новини", от петък до 24 часа в неделя АИС е регистрирала общо 30 наднормеми стойности. Най-големият пик беше през нощта на 27 срещу 28 ноември, когато в продължение на 10 часа азотните оксиди бяха над нормата, а три от средночасовите стойности - над алармения праг. За ситуацията обаче съобщи единствено медията ни, въпреки че данните за замерваните показатели се обявяват ежечасно в Системата за контрол на атмосферния въздух. Там е записано също, че продължителното въздействие на концентрации на азотни оксиди над ПДК могат да причинят структурни промени в белите дробове.
Същата беше ситуацията и на 20, 21 и 22 ноември т.г. (пак петък, събота и неделя), когато АИС отчете общо 26 наднормени стойности.
Заради неблагоприятни метеорологични условия (т.нар. инверсия, задържаща мръсотиите от автомобилния трафик в приземния слой) наднормени азотни оксиди през последните две седмици са замерени и в други градове, сочат данните на ИАОС. Те обаче варират от 1 до 1.4 пъти над ПДК, като най-високата замерена стойност от 1.54 пъти над ПДК е била в Пловдив. А в Стара Загора те достигнаха до 2.24 над ПДК.
И никой старозагорец не си прави илюзията, че автомобилният трафик в Пловдив е по-малък, отколкото в Стара Загора.
Миналата седмица директорът на РИОСВ Нанчо Видев беше категоричен, че освен автомобилите, има и друг източник на азотните оксиди, но сред производствените предприятия на Стара Загора такъв не беше открит... Към днешна дата той остава неразпознат от институциите както в годините на големите старозагорски обгазявания - 2004-та - 2006-а, така и сега. Докога обаче!?
След като еколозите в Стара Загора не могат да открият източника, вестник "Старозагорски новини" призовава областният управител Йордан Николов да поиска надлежна информация от МО.

Още новини