Начало Новини Актуално Старозагорски младежи кандидатстват с проект за повишаване на заетостта

Старозагорски младежи кандидатстват с проект за повишаване на заетостта

Актуално

Стаозагорски младежи проект заетостОбластният управител Недялко Недялков изпрати писмо за подкрепа до Евгени Лишев, лидер на Неформална група Каузарите, във връзка с кандидатстването на групата с проект към програма Младежта в действие. Евгени Лишев е победител от предаването Кауза.бг, излъчвано по БНТ през март и април.

Идеята, която областна администрация подкрепя, е да се стимулира младежкото предприемачество и да се анализират причините за младежката безработица в България. Крайната цел е да се предложат мерки на местно и национално ниво, чрез които да се увеличи броят на заетите млади хора.

Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, Евгени Лишев участва активно в различни инициативи на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, насочени към младите хора. Предстои учредяване и на Младежка търговска камара.

Планираните дейности по проекта, с който младежите кандидатстват, включват състезание между старозагорските средни училища по предприемачество чрез световноизвестната игра за финансова грамотност Потоци пари; дискусии с местната власт и бизнеса за възможностите за стимулиране на младежи да развиват предприемаческа дейност; тренинги, обучителни семинари и срещи на младежи от региона с видни икономисти и бизнесмени, които да споделят своя опит и да дадат съвети за развитие на собствен бизнес; създаване на пространство за диалог и постоянни срещи на младежи с интерес към предприемачеството.

Дейностите по проекта са с продължителност 137 дни (1 Август – 15 Декември).

В писмото за подкрепа на областния управител Недялко Недялков се казва: Считам, че реализирането на такъв проект на територията на област Стара Загора ще даде възможност за стимулирането на предприемаческия дух на младите хора, като също така ще спомогне за повишаването на младежката заетост в областта, съобщиха от пресцентъра.

Областна администрация Стара Загора ще сътрудничи активно на неформалната група при организирането на информационни срещи, семинари и събития, които се предвижда да се реализират в рамките на проекта. Като партньор Областна администрация ще предостави безвъзмездно зала за срещи и ще осигури експерти, които да участват в дискусии за стимулиране на младежко предприемачество, както и ще спомогне за популяризиране на дейностите по проекта сред населението на област Стара Загора.

Във връзка с гореизложеното намирам, че инициативата за реализиране на проект Млад и зает към програма Младежта в действие е актуална, предвид необходимостта от повишаване на младежката заетост в областта, засилване на младежката активност и успешно партньорство между гражданския сектор и държавата, се казва още в писмото на областния управител..

Още новини