Начало Новини Актуално Старозагорски лекари излязоха на протест

Старозагорски лекари излязоха на протест

Актуално

Стотина медици от двете големи държавни многопрофилни болници - МБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович и Университетска, подкрепени от председателя на САОПЛ и лекари от спешните центрове в Стара Загора, стартираха вчера протеста, организиран от РК на БЛС. Недоволни от финансовата политика в здравеопазването, те напуснаха работните си места в 13 часа и се събраха пред северния вход на Областната болница.

По-рано на свое заседание УС на РК на БЛС взе решение за едночасово прекъсване на работата. Според разпространената декларация протестните действия са във връзка с продължаващото недофинансиране на болничната медицинска помощ от страна на Министерството на финансите и преждевременното изчерпване на бюджетните лимити.

Стартовият протест на лекарите бе открит от председателя на РК на БЛС д-р Светослав Стоименов:
"Бюджетът за болничната помощ за октомври не само за Стара Загора, а и в страната свърши още на 21 октомври. Пациентите от 21 октомври ги изписваме на 1 ноември. Това означава, че ще отхапем голяма бюджетна хапка от лимита за ноември и се очаква той да свърши на 15-о число. Така декемврийският лимит ще бъде изчерпан около Никулден - 6 декември. Ако не се вземат спешни мерки за преодоляване на острия бюджетен недостиг от страна на финансовото министерство, ние ще бъдем изправени пред ситуацията директорите да ни пуснат в неплатен отпуск от 1 декември, а пациентите остават без лечение. Нещата са мрачни, но по-добре сега да бием камбаната, отколкото през декември да затваряме болниците."
Д-р Стоименов уточни, че въпреки решението за регионален протест на 15 октомври, той не се състоял заради подписаното споразумение между БЛС и правителството от 6 октомври. Проблемът с недофинансирането на болниците продължава и затова РК на БЛС се присъединявал към едночасовите протести на колегите от страната, които искат да фокусират общественото мнение.
Протестните едночасови прекъсвания ще продължат до изясняване на ситуацията по финансиране на болниците или до даването на друг отговор от страна на Министерството на финансите. Оперативните екипи, които са заети с работа по спешен или планов оперативен пациент, ще продължават работа до приключване на спешността или до завършване на оперативната интервенция, гарантират медиците.

Според д-р Стоименов действията вече имали ефект, защото в момента на протеста в РЗОК били събрани всички лекари от болниците в областта с надеждата, че поводът е добър. Той квалифицира като дискриминация завишените лимити за ноември и декември за софийската Здравна каса със 110%, докато за Касата в Стара Загора завишението е едва със 17 процента, за Ямболската каса - с 35%, на Сливен - с 12%, а на Русе - с 6 %.
Д-р Стоименов призова колегите си от отделенията от висшия, полувисшия и средния медицински персонал да продължават да излизат пред отделенията си всеки ден за времето, определено за протеста. Това ще продължи до 15 ноември или докато се изясни ще има ли промяна. Според него в същия час са протестирали и общинските болници в Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини